Index Vakbarát Hírportál

A rettegett iráni elitalakulat bosszúval fenyegette a szaúdi királyi családot, ég a teheráni követség

2016. január 2., szombat 22:56 | nyolc éve frissítve

Komoly zavargás tört ki Iránban arra válaszul, hogy Szaúd-Arábiában lefejezték kivégezték Nimr al-Nimr síita ajatollahot. Ahogy arról beszámoltunk, szombaton 47 embert végeztek ki terrorizmus vádjával az olajmonarchia 12 városában, köztük az egyik legradikálisabb szaúd-arábiai síita hitszónokot, akit 2012 júliusában tartóztattak le. A "terroristák" valójában az arab tavasz idején politikai egyenlőséget követeltek a Szaúd-Arábia lakosságának nagyjából 15 százalékát kitevő síitáknak. 

A Russia Today írja iráni twitter-oldalakat szemlézve, hogy tüntetők Teheránban behatoltak a szaúdi nagykövetség épületébe, egyes részét felgyújtották, és több szobát feldúltak. A randalírozásnak végül a rendőrség könnygáztámadása vetett véget, de a diplomáciai épület garázsa és földszintje kiégett. Sebesültekről nem tudni, pedig szálldostak a Molotov-koktélok:

VIDEO: 12:08 AM, seems molotov cocktail thrown at Saudi embassy building in Tehran, protest over al-Nimr execution pic.twitter.com/d6vFKPcD6R

— Sobhan Hassanvand (@Hassanvand) 2016. január 2.

A rendőrség páncélautóval megerősített kordonnal vette körül az épületet. Rijádban bekérette a külügyminisztérium az iráni nagykövetet, és arra figyelmeztette, hogy kötelességük lenne a diplomáciai testületet védelembe venni. A Reuters szombat este meg is írta, hogy a külügyminisztérium nyugalomra intette a népet, és azt mondta, hagyjanak fel a szaúdiak elleni utcai tiltakozásokkal.

Az északkelet-iráni Meshedben a szaúdi konzulátus épülete előtt összegyűlt tüntetők az arab ország szunnita felekezetű uralkodó családját gyalázták, letépték a képviselet épületéről a szaúdi zászlót, és petárdákkal dobálták meg az épületet, tüzet okozva az épület egy részében.

Irán, Libanon, Irak és Pakisztán politikai és síita vallási vezetői sorra elítélték Nimr al-Nimr ajatolláh kivégzését, de az otromba tettet elítélte az összes nyugati ország és az EU is. Teheránban vasárnapra nagyszabású tüntetést hirdettek meg, hogy a rijádi és a bahreini kormány ádáz bírálójaként tisztelt hitszónok meggyilkolása ellen tiltakozzanak.

A szaúdi monarchia felé a diplomáciai tiltakozásokon és a népharagon túl konkrét fenyegetés is érkezett, méghozzá Irán elitalakulata, a Forradalmi Gárda részéről:

Kíméletlen megtorlás fogja érni az al-Szaúd családot a közeljövőben, ami ennek a terrorista párti, iszlámellenes rezsimnek a bukását fogja okozni.

A Forradalmi Gárda fenyegetésének van súlya. Az Ali Kameini ajatollahnak személyesen alárendelt elitalakulat külföldi műveletekért felelős alegysége, a Kudsz a felelős Irán külföldön végrehajtott katonai akcióiért; vezetője, Kasszem Szulejmani Irakban és Szíriában a kormányhadsereg vezérkari főnökeként tevékenykedik. De a becslések szerint 15 ezer fős alakulat diverzáns akciókkal, gerillák kiképzésével és merényletekkel is foglalkozik.

A Nimr al-Nimr síita ajatollah kivégzése miatti konfliktus hátteréről itt olvashat>>>>>>>

Frissítés: vasárnap reggeli információk szerint a Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségére betört tüntetők közül mintegy 40 embert őrizetbe vettek a hatóságok. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár "mély megdöbbenésének" adott hangot a szaúdi kivégzések miatt. "Al-Nimr sejket és a többi kivégzett rab közül másokat is olyan eljárások során ítéltek el, amelyek súlyos aggodalmakat vetettek fel a vádak jellegét, illetve az eljárás tisztességességét illetően" - fogalmazott Ban Ki Mun közleményében.

Az ENSZ-főtitkár szóvivője szerint már korábban is felszólalt al-Nimr ügyében a szaúdi hatóságoknál, és a halálos ítéletek enyhítését szorgalmazta. Ban Ki Mun ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nyugalomra és önmérsékletre int a történtekkel kapcsolatban. Arra szólította fel a térség politikai vezetőit, hogy tartózkodjanak a vallási feszültségek felkorbácsolásától.

Rovatok