Index Vakbarát Hírportál

Szaúd-Arábia után Bahrein is kirúgta Iránt

2016. január 4., hétfő 14:05

Egy nappal Szaúd-Arábia után Bahrein is megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal – közölte hétfőn az MTI szerint Isza al-Hamadi, a médiaügyekért felelős bahreini miniszter. A lépés a szaúdiakkal való szolidaritást jelzi, miután annak teheráni nagykövetségét szombat éjjel feldúlták és felgyújtották. Az egész konfliktus akkor robbant ki, amikor Szaúd-Arábiában többtucatnyi terroristaváddal elítélt ember között kivégezték Nimr al-Nimr síita hitszónokot, amit a magát a síiták patrónusának tartó Irán arculcsapásként értékelt, de az Indiától Libanonig húzódó síita világban mindenütt felháborodást váltott ki.

Nimr al-Nimr egyébként Bahreinben is üldözött ellenzékinek számított. Az alig egymilliós királyságban ugyanis sajátos a vallási felállás: annak ellenére, hogy a lakosság 65-70 százaléka síita, a hatalmat mégis a szunnita al-Kalifa-dinasztia tartja a markában. A 2011-es arab tavasz során a kisebbség százezres tömegtüntetéseken adott hangot engedetlenségének, mire a kormányzat rendkívüli állapotot vezetett be, és a többi Öböl-állam katonai segítségével leverte a megmozdulásokat. A véres megtorlásokat élesen kritizálta a szaúdi Nimr al-Nimr is, ami közrejátszott az ajatollah letartóztatásában.

A bahreini szunnita királyság szerint a bahreini síitákat Irán támogatja, amiben lehet is némi igazság, hiszen a sziget sokszor volt perzsa uralom alatt, és Irán még a húszas években is magának követelte (különállása és az al-Kalifa-dinasztia uralma egyaránt az olajkitermelésben érdekelt brit gyarmatosítók műve). Ezért az ország hagyományosan ellenségesen áll Iránhoz, és igen lojális az uralkodóházat támogató Szaúd-Arábiához. 

Bahreinen kívül más szaúdi szövetséges államok is diplomáciai lépéseket tettek Iránnal szemben:

Rovatok