Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor Lengyelországba megy, hogy a kormánypárttal tárgyaljon

2016. január 5., kedd 20:41

Lengyelországba látogat Orbán Viktor a Vs.hu szerint szerdán, hogy a Fidesz politikáját koppintó lengyel kormánypárttal tárgyaljon. Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter közben azt üzente az Európai Bizottságnak, ne hétvégi interjúkban üzenjenek, hanem hivatalos csatornákon mondják el, mi gondjuk van.

Egynapos látogatást tesz Lengyelországban szerdán Orbán Viktor, írja a Vs.hu. A miniszterelnök a portál szerint magánlátogatáson találkozik a legbefolyásosabb lengyel politikusokkal a lengyel kormánypárt meghívására, a találkozó helyszíne nem a varsói parlament, hanem egy dél-lengyelországi üdülőhely lesz.

A portál szerint lehetséges, hogy Orbán Beata Szydlo lengyel kormányfővel, és a PiS elnökével is találkozik. A cikk emlékeztet: az új lengyel kormány több olyan intézkedést is tett az utóbbi időben, melyek a Fidesz eszköztárából lehetnek ismerősök, mint például az alkotmánybíróság és a közmédia kormányzati befolyása alá vonásaItt írtunk arról, hogy Lengyelország új kormánya mennyire másolja Orbán Viktor kormányzását.

Az Európai Bizottság eljárást tervez indítani Varsóval szemben, mint 2010 után Magyarország esetében. A lengyel külügyi tárca találkozót kezdeményezett az Európai Bizottság varsói képviselőjével, írta kedden az MTI. Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízióban kijelentette: a találkozón azt szeretné megtudni, hogy az európai biztosok miért nem használják ki a lengyel kormánnyal fenntartott kapcsolatokban a hivatalos kommunikációs csatornákat, ehelyett "hétvégi interjúkat adnak a német sajtónak".

Orbán Viktor tavaly szeptemberben hasonló körülmények között, egy bajor kolostorban találkozott a német Keresztényszociális Unió (CSU) vezetésével is. De tavaly még nem fogadta Orbánt varsói hivatalos útja során az akkor még ellenzéki Jaroslav Kaczynski, mert azt megelőzően fogadta Orbán Viktor Vlagyimir Putyint Budapesten. (Szijjártó Péter akkor azt mondta: nem is volt tervben, hogy a kormányfő ellenzéki politikusokkal, így Kaczynskivel találkozott volna.)

Közben David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön munkalátogatásra érkezik Budapestre, Orbán Viktor miniszterelnök és a brit kormányfő délután tárgyal egymással. Nagy-Britannia az EU-tagságról szóló népszavazás előtt áll, London szövetségeseket keres a Brüsszellel szembeni követelései támogatására. A Daily Telegraph szerint Cameron Budapesten keresztül igyekszik meggyőzni a visegrádi országokat.

Rovatok