Index Vakbarát Hírportál

Menekültválság: már a törökök szerint is globális probléma

2016. január 21., csütörtök 17:04

Az EU-nak "konkrét intézkedéseket" kell tennie a menekültválság megoldásában - mondta csütörtökön Ahmet Davutoglu török kormányfő a pénteki berlini német-török kormánykonzultációra készülve.

"Ez nem egy német és nem egy török, de időközben már nem is egy szíriai probléma. Ez egy globális probléma" - mondta a török miniszterelnök a svájci Davosban zajló Világgazdasági Fórumon.

"És reméljük, hogy a következő lépések már határozott lépések lesznek" - mondta Davutoglu.

Ezt kéri az EU a 3 milliárdért

Az Európai Unió azt várja Ankarától, hogy csökkentse a görög égei-tengeri szigetekre Törökországból érkező menekültek számát. A tavaly november végi brüsszeli EU-török csúcson jóváhagyott akcióterv értelmében az Európai Unió 3 milliárd euró támogatást nyújt Törökországnak, és ennek fejében a törökkormány vállalja határőrizetének megerősítését, a menekültek ellátásának javítását, valamint a hathatós közreműködést az embercsempész-hálózatok felgöngyölítésében.

Ezért jönnek el Törökországból a szír menekültek

Elmentünk egészen a török-szír határra, hogy megtudjuk, miért menekülnek Európába Szíriából.  

De kiderült az is, hogy vannak, akik megállnak Törökországban.Ide kattintva megtudhatja, ők miben reménykednek.

A menekültek dolgozhatnak Törökországban

Törökország a múlt héten engedélyezte a legális munkavállalást a konfliktus övezetekből származó menekülteknek, ami különösen az iraki és szíriai menekülteknek válhat javára a várakozások szerint.

Davutoglu szerint kormánya eddig már mintegy 10 milliárd dollárt, azaz 2880 milliárd forintnak megfelelő összeget költött a menekültek segélyezésére. "És még többet tehetünk az árvákért, a szíriai tragédia áldozataiért" - mondta a török kormányfő.

Törökországban több mint 2,2 millió szíriai és mintegy 200 ezer iraki kért menedéket az utóbbi években, de legálisan eddig nem vállalhattak munkát. Az Iránból, Afganisztánból és az afrikai országokból érkező, Európába tartó migránsok ugyanakkor tranzitországként tekintenek Törökországra, és általában nem szándékoznak ott letelepedni.

Rovatok