Index Vakbarát Hírportál

EU-s védvonalakról tárgyalnak a visegrádiak

2016. január 26., kedd 14:34

Rendkívüli visegrádi csúcstalálkozót hív össze február 15-ére Csehország a migrációs válság megvitatására – jelentette be a cseh kormányfő twitteres bejegyzésében.

Bohuslav Sobotka javaslatára a négy visegrádi ország (V4) vezetője várhatóan a schengeni határok megerősítésének lehetőségeit vitatja meg és egy tartalék védővonal esetleges kialakítását Bulgária és Macedónia Görögországgal közös határszakaszán. 

Szlovénia már korábban felvetette, hogy Görögország északi határán kellene megerősíteni a határokat, ha már az Égei-tengeren lehetetlen megállítani az áradatot, és Törökország az EU-val kötött hárommilliárd eurós megállapodás ellenére egyelőre keveset tett a területén áthaladók visszafogásáért.

A cseh kormányfő a szlovén javaslathoz hasonlóval állt elő, arra az esetre, ha a február 18-án esedékes EU-csúcstalálkozóig nem valósulna meg a török-görög határ védelme.

Sobotka szerint Törökországnak megfelelő rendészeti eszközei vannak a menekülthullám megállítására, de eddig nem tette meg a szükséges erőfeszítéseket.

A cseh, lengyel, magyar, szlovák négyes legutóbb december elején, szintén Prágában találkoztak. Csehország tölti be a V4-ek soros elnöki tisztét, így ő kezdeményezi a közös találkozókat.

Az országcsoport ellenezte a kötelező letelepítési kvótát és egyetértettek abban is, hogy Schengent meg kell őrizni, elfogadhatatlan, hogy egyes országcsoportok mini-schengeni övezetet alakítanának ki – például a Benelux-államok, Németország és Franciaország. Igaz, ez súlyos gazdasági következményekkel járna az adott országokra is.

Rovatok