Index Vakbarát Hírportál

Kínába is megérkezett a zikavírus

2016. február 9., kedd 19:17

Egy utazó Kínába is behurcolta a zikavírust, írja az MTI. A 34 éves kínai férfi január végén, Venezuelában kapta el a betegséget. Február 5-én tért vissza hazájába, másnap már elkülönítőbe helyezték.

A férfi tünetei között a láz, a fejfájás és a szédülés is szerepelt, azóta jobban van. A kínai szakértők szerint annak ellenére, hogy a zikaláz az ő országukba is megérkezett, rendkívül alacsony a vírus elterjedésének kockázata, amit részben a téli időjárással magyaráztak.

Az Egészségügyi Világszervezet már válságstábot állított fel a zika miatt, becsléseik szerint 1,5 millió ember lehet fertőzött. Múlt csütörtökön Spanyolország megerősítette, hogy zikavírussal kezelnek egy terhes nőt, aki az első várandós nő volt, akinél kimutatták a fertőzést Európában.

Az ÁNTSZ szerint, bár kicsi az esélye, Magyarországra is bejuthat a csecsemőknél kisfejűséget okozó zikavírus. A védőoltás még idén elkészül, a vakcinát egy amerikai-kanadai kutatócsoport fejleszti. Az amerikai járványügyi szakemberek óvszer használatát vagy szexuális önmegtartóztatást javasolják azoknak, akik valamelyik zikavírussal erősen fertőzött országban járnak vagy jártak.

A zikaláz Brazíliából indult, és a WHO adatai alapján mára több mint harminc országba jutott el.

Rovatok