Index Vakbarát Hírportál

Két amerikai csatarepülő valamit támadott ott, ahol nem voltak oroszok

2016. február 11., csütörtök 14:43

Az orosz védelmi minisztérium csütörtöki közleménye szerint amerikai harci gépek bombázták szerdán a szíriai Aleppó városát, orosz gépek nem jártak akkor abban a térségben. Igor Konasenkov külügyi szóvivő az MTI tolmácsolásában azt mondta, 

Moszkvai idő szerint délután két órakor az amerikai légierő két A-10 típusú harci gépe lépett be Törökországból a szíriai légtérbe, egyenesen Aleppó fölé repültek, és ott támadásokat hajtottak végre. Az orosz légierő célpontjai ezen a napon legalább 20 kilométerre voltak onnan.

Aleppó felett eközben Konasenkov szerint egyáltalán nem voltak orosz gépek, az ő célpontjaik legalább 20 kilométerre voltak a várostól.

A bejelentésből nem derül ki, mit támadhattak az amerikai gépek, és az sem, hogy a támadás terrorista célpont ellen irányult-e, és hogy voltak-e civil áldozatok.

Az USA szíriai légitámadásait javarészt az Iszlám Állam ellen hajtja végre, mely azonban Aleppóban nem, csak a várostól keletre ásta be magát. Viszont az amerikaiak az ellenzék soraiban vitézkedő szíriai al-Kaida, a Dzsabhat an-Núszra vezetőire is vadásznak, talán szerdán is egy ilyen célzott likvidálásról lehetett szó. Ezt támaszthatja alá, hogy az A-10-es csatarepülőket előszeretettel vetik be járművek, hiszen a pickuptól a T-90-es harckocsiig mindent simán ki tud lőni. Végül pedig a kunduzi kórház tragédiáját ismerve az sem kizárt, hogy rossz célpontot bombáztak.

A bejelentés időzítése mindenesetre több mint gyanús. Az elmúlt napokban  ugyanis másról sem szólnak a hírek, mint arról, hogy Aleppót és a tőle északra a török határig nyúló - azóta bezárult - ellenzéki korridort több száz bevetéssel támadta az orosz légierő, kórházakat és civil épületeket semmisítve meg, tízezres menekülthullámot indított meg. Erre most a hírdömping ellensúlyozására az oroszok bedobják "mi nem is voltunk ott szerdán, bezzeg az amerikaiak lőttek valamit" hírt, hogy ellensúlyozzák a felhorgadó nemzetközi felháborodást

A Pentagon a bejelentésre egyelőre nem reagált.

Rovatok