Index Vakbarát Hírportál

Az al-Kaida magasról tesz a szíriai fegyverszünetre

2016. március 13., vasárnap 12:26

Miközben a nagyhatalmak által szalonképesnek tartott szervezetek és a szír kormány egymást marják a béketárgyalások előestéjén, az al-Kaida szíriai leányvállalata úgy gondolta, hogy ő ugyan nem fogja betartani a fegyverszünetet, melyből amúgy is kizárták őt. Az an-Núszra Front fegyveresei ezért szombaton rajta is ütöttek a szabad Szír Hadsereg (FSA) egyik legerősebb egységének, a 13. Hadosztálynak Idlib tartományban található főhadiszállásán.

A mérsékelt ellenzéki milícia vezérkara hiába evakuálta támaszpontját, az an-Núszra sok foglyot ejtett, és rengeteg fegyverre rátette a kezét. Ez utóbbi azért is kínos, mivel a 13. Hadosztály volt az egyik olyan milícia, mely kaphatott az amerikai TOW páncéltörő rakéták szaúdi transzportjából - mondjuk az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának jelentése arra nem tér ki, hogy volt-e a zsákmányban TOW-rakéta.

Idlib tartományban egyébként az an-Núszra az ellenzéki koalíció, a Győzelem Hadserege egyik vezető milíciáját adja, és sok csatában harcolt vállt vállnak vetve az "ellenségem ellensége"-elv mentén az FSA katonáival is. Ez azonban nem akadályozza meg az Iszlám Állammal ellentétben igen ügyes népfrontos politikát folytató terrorszervezetet abban, hogy alkalmanként oda ne csapjon a mérsékelt milíciáknak - részben az USA bosszantása, részben viszont a nyugati fegyverzet lenyúlása céljából.

Van egy jó hírünk is

Közben úgy tűnik, két hétre volt szükség ahhoz, hogy a február 27-én életbe lépett fegyverszünet valódi fegyvernyugvást eredményezzen.  John Kerry amerikai külügyminiszter szombati adatai szerint ugyanis

a harcok intenzitása 80-90 százalékkal mérséklődött

És közben az ENSZ-nek sikerült 536 kamionnyi segélyt mintegy 240 ezer emberhez eljuttatnia.

Rovatok