Index Vakbarát Hírportál

Megállt az élet Brüsszelben

2016. március 22., kedd 14:46

A teljes tömegközlekedés leállt Brüsszelben a repülőtéri és a metrón elkövetett robbantásos merénylet után. A hatóságok arra kérik a városban lévőket, hogy maradjanak az épületekben. Az iskolások sem mennek haza, maradnak az hivatalban dolgozók is munkahelyükön maradnak.

A város teljesen leállt, helyenként a mobiltelefonos és az internetes kapcsolat is akadozik.

Az EU központjában is elhalasztottak minden tárgyalást – írta a Reuters. A városban a legmagasabb biztonsági készültség van érvényben.

A metró – ahol egy robbantásban legalább 20 ember vesztette életét – szintén meghatározatlan ideig teljesen leállt a városban.

Brüsszel alig négy hónapja élt át hasonlót: akkor a párizsi merényletek miatt állt meg az élet a városban, ahonnan a második generációs bevándorló arab származású merénylők egy része származott.

A városból kijutni tömegközlekedéssel nem lehet, nem járnak a vonatok sem. Legközelebb csak a repülőtérnek is helyt adó Zaventem elővárosból indulnak vonatok az ország többi részébe, de a fővárosba nem.

Az évente 23,5 millió utast fogadó repülőtér – ahol legalább 15 ember vesztette életét a két robbantásban – minden járatot törölt. Várhatóan szerda reggel hat órától érkezhetnek és indulhatnak újra gépek a repülőtérről.

A repülőtéri helyzetről itt olvashat beszámolót.

A robbantásokra öt nappal azután került sor, hogy elfogták Salah Abdeslamot, a novemberi párizsi merényletsorozat egyik szervezőjét. Ezen kívül azonosítottak egy március 15-én likvidált és egy most is szökésben lévő terroristát, aki Abdeslam társa volt.

A belga belügyminiszter pár napja Abdeslam elfogása után közölte: az a tény, hogy az egyik legjobban keresett merénylő Brüsszelben bujkálhatott négy hónapon át azt is bizonyítja, hogy a terrorista hálózat sokkal szélesebb, mint azt korábban gondolták.

Abdeslammal kapcsolatban hétfőn sajtóhírek jelentek meg, hogy a férfi vádalkut kötött vele, újabb merényletekkel kapcsolatos információkért cserébe. A hatóságok és Abdeslam ügyvédje igyekezett cáfolni a hírt. Az elfogás után végrehajtott merénylet akár azért is történhetett ilyen gyorsan, mert a merénylők tartottak attól, hogy Abdeslam elfogásával idő előtt felgöngyölíthetik a hálózatot.

(Borítókép: Kiürült a Grote Mark, Brüsszel városának főtere. Fotó: AFP/James Arthur Gekiere)

Rovatok