Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a crack- és alkoholfüggő sztárpolgármester

2016. március 22., kedd 17:34

46 éves korában meghalt Rob Ford, Toronto drog- és alkoholproblémáiról és szabadszájúságáról ismert volt polgármestere.

Fordnál 2014-ben diagnosztizáltak rákos betegséget, ugyanabban az évben, hogy pozícióját megrendítették sorozatos botrányai. A különösen agresszív lágyrészdaganat másfél év alatt végzett vele.

Ford 2013-ban, több hónapnyi tagadás után ismerte el, hogy rendszeresen szívott cracket – nem volt értelme tovább hazudnia, miután videófelvétel is készült az egyik drogfogyasztásáról. Az is kiderült, hogy a polgármester barátai terítik a drogot a városi vezetők között, a sofőrjét is letartóztatták, ő marihuánát forgalmazott. Nem ez volt az egyetlen botrányos eset Ford körül, készült róla olyan felvétel is, amin őrjöngve ecseteli, hogyan végezne egyik politikai ellenfelével.

A botrányok azonban nem tettek rosszat a 2010-ben függetlenként megválasztott Ford népszerűségének, az még a drogügy után is csak továbbnőtt. Bár jómódú, konzervatív családból származott, ügyesen alakította ki magáról az elittel szembehelyezkedő egyszerű ember képét, aki egy darabig szívesen beszélt magáról „130 kiló boldogságkánt”. Városvezetőként a felesleges kifizetések visszaszorítását, a közpénzek védelmét tekintette fő feladatának.

A rendszeres drogozás elismerése után rehabilitációra ment, ezután megváltozott némileg a fellépése, elismerte korábbi függőségét is és politikai karrierje újjáépítését tervezte. Bár a városi testület megvonta tőle a bizalmat és a vezetői jogköröket átruházta az alpolgármesterre, Ford nem volt hajlandó lemondani, indulni akart a 2014-es választásokon is.

Erről akkor tett le, amikor először igazán rosszul lett. A diagnózis után bejelentette, hogy mégsem próbál duplázni, inkább az egészségére összpontosít. A kedden elhunyt politikus 46 éves volt.

Rovatok