Index Vakbarát Hírportál

Amerikai kommandósok végeztek az Iszlám Állam második emberével

2016. március 25., péntek 15:57

Amerikai kommandósok végeztek az Iszlám Állam (IS) második emberével

– írja az NBC védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva. Az információ valószínűleg igaz, mert Ashton Carter védelmi miniszter és Joe Dunford, a Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának elnöke is sajtótájékoztatón fogja ismertetni a Hadzsi Imám nevű iszlamista halálának részleteit. Az akció „valamikor márciusban” történt, és nyilván a brüsszeli merényletekre válaszul hozták pont most nyilvánosságra.

Az International Business Times úgy tudja, az amerikai kommandósok fényes nappal ütöttek rajta Hadzsi Imámon, és bár eredetileg élve akarták elfogni, végül három társával együtt lelőtték. Egy különleges alakulat helikopterrel csapott le Hadzsi Imám járművére, és az utolsó pillanatban tüzet nyitottak rájuk. Azt egyelőre nem közölték, hogy pontosan miért változott a terv.

Hadzsi Imám polgári neve egyébként Abd ar-Rahman Musztafa al-Kaduli, és több hónapig ő vezette a kalifátust, mialatt a kalifa, Abu Bakr al-Bagdadi egy légitámadásban szerzett sérüléseiből lábadozott. Az IS belügyeibe valamelyest belelátó elemzők szerint ő vitte a kalifátus napi ügyeit, ezért halála nem csak presztízsszempontból számít nagy veszteségnek. A férfi eredetileg fizikaprofesszor volt, és 2004-ben csatlakozott az al-Kaidához. Az amerikai kormány 2014-ben 7 millió dolláros vérdíjat tűzött ki rá.

Az amerikaiak igen jó hatásfokkal szedik ki manapság az Iszlám Állam vezetőit: márciusban légi csapás végzett a szíriai hadműveleteket irányító emírrel, a csecsen származású Abu Omár al-Sisánival. Korábban januárban egy légi csapásban megsebesült Abu Mohamed al-Adnani, az Iszlám Állam első számú szóvivője, egy másikban pedig meghalt a szír–iraki határvidék egyik fontos katonai vezetője, Mohamed al-Obeidi. Még korábban, december végén elfogták az Iszlám Állam iraki pénzügyekért felelős vezetőjét Ramádiban – abban a hónapban egyébként az amerikaiak összesen tíz magas rangú iszlamista vezetővel végeztek.

Az érzékeny veszteségek ráadásul pont akkor sújtották az Iszlám Államot, amikor az már Szíriában is defenzívába szorult:

Emellett az IS legnagyobb városa, Moszul ellen csütörtökön megindult iraki offenzívában részt vevő erők is lassan, de biztosan haladnak előre. A Reuters tudósítása szerint az Iszlám Állam elsősorban öngyilkos merénylőkkel, valamint aláaknázott épületekkel és utakkal próbálja meg lassítani a tisztogató akciót.

ISIS: a franchise-terrorszervezet, ami lángokba borítja a világot

Rovatok