Index Vakbarát Hírportál

Hogy mit csinált a fegyverszünet alatt a szír ellenzék? Beszerzett néhány légvédelmi rakétát!

2016. április 19., kedd 18:27

Nem töltötték tétlenül az ellenzéki milíciák a hétfőn végelgyengülésben kimúlt szíriai fegyverszünet 53 napját: a Harakat Tahrir Homsz (Homszi Felszabadító Mozgalom) sajtótájékoztatón mutatta be vadonatúj légelhárító rakétáit, és az erről készült, kedden feltöltött videóban a katonai szakzsargonban MANPAD-nek (Man-portable air-defense system – emberi hordozásra alkalmas légvédelmi rendszer) nevezett nevezett eszközök kiképzési folyamatát is megmutatják. A rakéta nekem kínai gyártmányú FN-6-osnak tűnik, de nyugodtan írják meg, ha tévedtem!

A Harakat Tahrir Homsz a Nyugat által mérsékeltnek elkönyvelt Szabad Szír Hadsereghez tartozó iszlamista milícia - ez azt jelenti, hogy bár a rezsim elleni hadműveletekben hajlandó összefogni az an-Núszra Fronttal, igyekszik megakadályozni az al-Kaida-leányvállalat térnyerését és a szélsőséges szalafista/vahabbita értelemben vett sária bevezetését.

De miért fontos néhány rakéta?

Azért, mert az Aszad-rezsim hadserege a polgárháború 2011-es kitörése óta óriási légifölényt élvez,és ez a légifölény még nyomasztóbbá vált az orosz légitámogatással, melynek sikerült megállítania a rezsim szétesését. A légicsapásokat az ellenzék mindig tehetetlenül figyelte, mivel nagy tömegben képtelenek voltak korszerű légelhárító fegyvereket felsorakoztatni.

Néhány egyszerűen kezelhető, ezért a gerillaháborúkban igen népszerű FN-6-ost – valószínűleg szomáliai készletből, de katari közvetítéssel - sikerült szerezni, és legalább egy helikoptert és egy Mig-21-est leszedni. De ez nagyon kevésnek bizonyult.

Ahogy arról korrábban írtam, bár az ellenzék amerikai, török, szaúdi és katari támogatói rengeteg légelhárító fegyverrel rendelkeznek, ezek Szíriába kerülését azonban az USA következetesen és hatékonyan blokkolja – az Egyesül Államok ugyanis retteg attól, hogy a kaotikus viszonyok között néhány MANPAD terrorszervezetekhez kerül, akik azután polgári gépeket fognak velük lelőni.

De közvetlenül a fegyverszünet előtt Abdul al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter kijelentette, hogy a "mérsékelt ellenzéki" milíciáknak mihamarabb légvédelmi fegyvereket kéne kapnia, hogy védekezhessenek az őket támadó Aszad-párti és orosz repülők, illetve helikopterek ellen. Sőt, al-Dzsubeir az oroszokat egyenesen „új Afganisztánnal” fenyegette meg (Afganisztánban a tálibok amerikai Stinger rakétái tizedelték meg az orosz légierőt). Ha pedig a közel-keleti országok a fegyverszünetet arra használták fel, hogy a fenyegetés beváltásához szükséges, akkor Szíriában újabb fordulat következhet.

Az ellenzékieknek nem csak katonai szempontok miatt lehet tele a bakancsa az ellenséges légierő miatt, hanem azért is, mert Aszad a tűzszünet alatt is napi rendszerességgel küldte gépeit kifejezetten civil célpontok ellen – nem tűnik túlzásnak, hogy emberi jogi szervezetek ezt a gyakorlatot terrorizmusnak minősítik. Kedden például az északnyugat-szíriai Maarrat an-Núman városában egy piacteret ért légicsapás, melyben legalább 50 ember vesztette életét.

(via ConflictNews)

Rovatok