Index Vakbarát Hírportál

Ellenzéki páncélosoffenzíva indult Szíriában

2016. május 6., péntek 12:00 | aznap frissítve

Miután 53 napnyi nyugalom után – jórészt az Aszad-rezsim nyilvánvalóan provokatív célú bombázásai miatt - összeomlott a szíriai fegyverszünet, minden fronton teljes erővel megindult a harc.

Gyorsan aktivizálta magát a Nyugat által még elfogadható mértékben szélsőséges iszlamisták és a Nyugat által már nem elfogadható mértékben szélsőséges iszlamisták koalíciója, a Hódítás Hadserege (Dzsais al-Fatah), mely a sokat szenvedett Aleppótól délre indított offenzívát. A hadművelet azt is mutatja, az ellenzék semennyire nem bízik abban, hogy a nemzetközi hatalmak képesek valóban betartatni tűzszüneti próbálkozásaikat

Az Aleppo-Damaszkuszt autópálya közelében fekvő Barnah, Khan Tuman és Khalsa településekért csütörtök óta vívott harcoknak a Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja szerint eddig 73 halottja van, ezek közül 43-an az ellenzéki front egyik fő erejének számító an-Núszra Front dzsihadistái közül kerültek ki, 30-an pedig a kormány oldalán harcoló katona volt.

Az al-Káida legfontosabb helyi leányvállalatának számító an-Núszra által összevágott drónvideó alapján (amit azóta a YouTube eltávolított) a páncélosoknak kedvező félsivatagos vidéken az ellenzék front nagy számban vet be páncélosokat - a házilag barkácsolt páncélköténytől nehéz azonosítani őket, azt hiszem T-55-ös harckocsikat és BMP-lövészpáncélosokat láttam). 

A páncélosokat egyelőre nem támadják a levegőből; helyszíni jelentés szerint a front felett orosz vadászbombázók járőröznek, Aszad helikopterei pedig továbbra is inkább hordóbombákat dobnak le.

Török hírügynökségi jelentések szerint még délebbre, a Hamá közelében fekvő al-Khalidijánál is támadás indult a kormánycsapatok ellen, a várost sikerült is elfoglalni, az ellenzéki csapatok 10 katonával végeztek.

Rovatok