Index Vakbarát Hírportál

A görög rendőrök már be sem mennek az idomeni menekülttáborba

2016. május 18., szerda 11:07

Hálóhely helyett bordélyháznak használják az egyik vasúti kocsit a görög-macedón határon fekvő idomeni menekülttábor lakói; a migránsok között a drogfutárok és az embercsempészek is megjelentek - szemlézte szerdán az MTI a görög média helyszíni riportjait. A többségében marokkói, tunéziai, afganisztáni és pakisztáni származású menekültek öt hete tartják megszállva a görög kereskedelem számára létfontosságú síneket is a határ mentén. 

A görög médiában idomeni gettó-ként emlegetett hevenyészett táborba a görög rendőrség már be sem teszi a lábát, csak kívülről biztosítja azt. A múlt héten viszont be kellett hatolniuk a táborba, amikor 300 ember esett egymásnak rögtönzött fegyverekkel.

Idomeni esete is igazolja David Miliband volt brit külügyminiszternek a hétvégén megfogalmazott ötletét, miszerint

az összes menekülttábort be kéne zárni.

Mivel azok kizárólag a határozatlan ideig ott nyomorgókra rátelepülő bűnözők, terroristák (és szélsőséges politikusok) érdekeit szolgálják. Miliband ehelyett a társadalmi- és munkaerőpiaci integrációt javasolja, mellyel egy csomó szociális feladat is lekerülne az államok vállairól. És amint a menekültnek lehetősége nyílik a továbbindulásra vagy hazatérésre, úgyis eldönti, hogy akar-e maradni.

A menekültekért felelős görög válságstáb szerint jelenleg 9200 menekült tartózkodik a táborban, míg a média 11 ezer lakóról tud. A menekültek arra várnak, hogy egyszer szabaddá válik az út Macedónia és ezzel Nyugat-Európa felé. Macedónia hónapokkal ezelőtt lezárta határát a menekültek előtt, eltorlaszolva a balkáni útvonalat, amelyen keresztül eddig több mint egymillió menedékkereső érkezett Európa belsejébe.

Mi legutóbb márciusban jártunk Idomeniben, akkori tapasztalatainkról itt olvashat>>>>>>>

Rovatok