Index Vakbarát Hírportál

Abdeslam az Iszlám Állam zászlajával pózolt a párizsi terrortámadás előtt

2016. május 18., szerda 09:54

Időben le lehetett volna kapcsolni a párizsi és brüsszeli terrortámadások fő értelmi szerzőjét egy Facebook-posztja alapján, csakhogy a belga rendőrség nem vizsgálta komolyan Salah Abdeslam bejegyzését - ez a lényege annak a belga parlament jelentésének, ami az RTBF belga csatorna szerdán publikált.

A rendőri vezetők meghallgatásán alapuló jelentés szerint a hatóságok felfigyeltek arra, hogy a november 13-i párizsi merényletsorozat előtt három héttel felkerült a Facebookra egy kép, melyen Abdeslam az Iszlám Állam zászlajával pózol, de arra jutottak, hogy a Facebook-fiók nem az övé, ezért nem is figyelték tovább a 26 éves brüsszeli férfi mozgását. 

Az elmúlt hónapokban kiderült, hogy a két súlyos merénylet létrejöttéhez milyen nagy mértékben járult hozzá a belga rendőrség tehetetlensége. Egy korábbi vizsgálat megállapította például, hogy a rendőrség tudott Abdeslam és egy másik elkövető, az ismert dzsihadista Abdelhamid Abaaoud kapcsolatáról, sőt, mindketten rajta voltak egy 80 fős rendőrségi listán, mely Molenbeek negyed ismert iszlamistáit tartalmazta.

Egy hónapja az is kiderült, hogy 2015 közepén a rendőrség fontolgatta Abdeslam szorosabb ellenőrzését, de végül ezt az ötletet elvetették. A párizsi merénylet egyetlen túlélőjét egyébként márciusban fogták el egy nagyszabású rendőri akcióban, azóta már kiadták a francia hatóságoknak.

(thelocal.fr)

Rovatok