Index Vakbarát Hírportál

Amerika legyőzőjét csábítja át a kapitalista táborba Obama

2016. május 23., hétfő 18:39

Obama elnök vasárnapi vietnami látogatása hivatalának legnagyobb sikeréhez vezethet. Hanoi és Washington közeledése gazdasági fellendülést hozhat, miközben Délkelet-Ázsia országai egyre gyanakvóbb szemekkel nézik Kínát.

Barack Obama amerikai elnök vasárnap Vietnamba látogatott, és a napokban több csendes-óceáni országba is ellátogat, számolt be a TIME. A híradások szerint az elnök utolsó évében külpolitikája legfontosabb eredményét érheti el, ami nem más, mint a csendes-óceáni térség teljes politikai átalakítása.

A Hanoiba látogató elnök a vietnami háború lezárása után is fagyos viszonyt próbálta meg oldani, amire Vietnam is vevő.

Az ok: Kína.

Vietnamnak a térség legnagyobb hatalmával is sokszor volt konfliktusos a viszonya, és a legutóbbi, 1979-es háború óta két éve robbant ki először konfliktus, amikor egy vietnámi tüntetéssorozatban kínaiak is meghaltak.

A dél-kínai tenger puskaporos hordója

Vietnam közeledése az Egyesült Államokhoz nem meglepő, hiszen az ország ma Kína első számú riválisa a délkelet-kínai tengeri területvitákban. A kis, homokos illetve köves földdarabkák körül ugyanis a világ egyik legnagyobb kiaknázatlan olajmezői helyezkednek el - És az energiájának töredékét megtermelni képes Kína az egész területet saját birtokának tekintené.

És a hatalmas ország nem is tétlen követeléseinek kifejezésében. Mint arról korábban beszámoltunk, Hszi Csinping pártfőtitkár 2012-es hivatalba lépése óta folyamatosan agresszíven próbálja megvédeni a kínai érdekszférába tartozó területeket, hol hadihajókkal, hol parányi szigetekre telepített légibázisokkal.

Emiatt viszont a térség többi állama egyre nagyobb aggodalommal tekint a kommunista hatalomra, a segítséget pedig Amerikától remélik - írja a CNN. Már önmagában az a tény, hogy korábban egymással ellenséges országok, mint a kapitalista Egyesült Államok és a kommunista Vietnam egymásra találtak egy ilyen partnerségben, azt mutatja, hogy Kína kezdi elszigetelni magát a szomszédaitól.

A hidegháború óta először kezd átrendeződni a térség politikai térképe. Obama elnök több éves külpolitikai munkájának gyümölcse a Csendes-óceáni Partnerségi megállapodás is, amit idén februárban tizenkét ország írt alá, és ha még idén keresztül is megy az otthoni törvényhozási folyamatokon, akkor az elnök úgy távozhat hivatalából, hogy történelmileg átalakította az egész keleti félteke gazdasági viszonyrendszerét.

Előbb a biznisz, aztán az ideológia

A New York Times értesülései szerint Obama elnök, ha képes átcsalni az amerikai csapatba Vietnamot, akkor abból mind a két ország bőven profitálhat - Kína kárára.

Vietnam, ami munkaerő-intenzív gazdasága miatt nagyon sérülékeny, hatalmas lehetőséget kap azzal, hogy a Csendes-óceáni Partnerség szabadpiaci megállapodásához csatlakozhat. Az ország, ami eddig nagyon ki volt szolgáltatva a kínai kereskedelemnek és befektetéseknek - még a vízkészletben is Kínától függ - most a Világbank jelentése szerint legnagyobb nyertese lehet a régiós kooperációnak.

Erre pedig hatalmas szüksége is van. Az ország gazdasága rohamtempóban növekszik, de a gazdaság több, fontos szegmense - mint például a telekommunikáció - állami kézben van. Ezek hagyományosan a korrupció melegágyának számítanak. 

Mint arról ma korábban beszámoltunk, az Egyesült Államok cserébe eltörölte a Vietnammal szembeni fegyverembargót, zöld lámpát adva az ország gyors tempóban történő fegyverkezésének. És Vietnam nem is tétlenkedik, tovább csökkentve Kína haditengerészeti fölényét.

Rovatok