Index Vakbarát Hírportál

Akár 5 év börtönt is kaphat az a 11 tini, akik összefirkálták Burundi miniszterelnökének fotóját

2016. június 7., kedd 20:45

Letartoztattak tizenegy 14 és 19 év közötti iskolást Burundiban, mert elcsúfították Pierre Nkurunziza miniszterelnök arcképét, írja a Guardian. Egy ilyen bűn Burundiban hat hónaptól öt évig tartó börtönbüntetéssel, illetve 9 ezer forintnak megfelelő pénzbírsággal jár.

A kormány egyik képviselője szerint Isten után a király következik, de mivel nincsenek már királyok, ezért a miniszterelnök a második legfontosabb személy Isten után. A gyerekek nagyon súlyos bűnt követtek el szerinte, és mindegyiküket őrizetbe vették.

Az egyik diáklány édesanyja szerint a kép egy tankönyvben szerepelt, amit három osztály is használt, így nem is lehet egyértelműen megállapítani, hogy kik követték el ezt a súlyos bűncselekményt.

Pierre Nkurunziza tavaly jelentette be, hogy ismét indul a választásokon, annak ellenére, hogy ezt tiltja az alkotmány. A hír miatt zavargások törtek ki az országban és ezrek menekültek el. Az elnök ellen puccsot is szerveztek, de az végül megbukott, majd később agyonlőve találták meg az ellenzék egyik vezetőjét.

Rovatok