Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az ankarai EU-nagykövet

2016. június 14., kedd 11:26 | aznap frissítve

Lemondott Hansjörg Haber, az Európai Unió törökországi nagykövete kedden Ankarában - jelentette a török médiára hivatkozva az MTI. A német állampolgárságú diplomata egyelőre nem adott magyarázatot döntésére. Uniós források azonban közölték: hivatali és nem személyes okok állnak a háttérben.

Haber korábban többször bírálta Törökország hozzáállását az unióval március 18-án kötött menekültügyi megállapodáshoz. Május közepén a megállapodásról azt mondta,

van egy közmondásunk: Kezdd úgy, mint egy török, és fejezd be úgy, mint egy német. Ebben az esetben ez fordítva van.

Törökország felháborodottan fogadta Haber nyilatkozatát, ezért behívatta a külügyminisztériumba.

Az EU és Törökország között az utóbbi hónapokban egyre feszültebbé vált a viszony a szerződés sarkalatos pontjait illetően. Az unió a török állampolgárok schengeni vízummentességének egyik feltételeként azt kérte Ankarától, hogy enyhítsen az EU szerint túl tágan értelmezett terrorellenes törvényen, amit Törökország határozottan visszautasít.

Ráadásul a német szövetségi parlament (Bundestag) június elején népirtásnak minősítette az Oszmán Birodalomban az első világháború alatt folytatott örményellenes vérengzéseket. A határozattal kapcsolatban Ankara válaszlépésekre készül.

Hansjörg Haber tavaly október 1-jétől látta el EU-nagyköveti feladatát Törökországban.

Rovatok