Index Vakbarát Hírportál

Kihátrálhatnak a britek a Brexitből?

2016. június 25., szombat 11:47

Sok kérdés felmerült péntek óta a brit népszavazással kapcsolatban, sok brit választó például most kezdet ráguglizni, hogy miért is akart ő kilépni az EU-ból, vagy hogy mit is csinál az EU igazából. Ennél viszont kicsit aktuálisabb kérdés, hogy vajon mivel jár az, hogy a népszavazáson többen szavaztak a kilépésre. Egész pontosan az a kérdés, hogy

jogilag kötelező érvényű-e a népszavazás?

A válasz röviden az, hogy nem.  Nagy Britanniában a népszavazások általában nem kötelező érvényűek, bár volt erre is példa, ilyen volt például a 2011-es népszavazás a választási rendszer átalakításáról. A legtöbb esetben viszont a parlamentnek pedig megvan a szuverenitása ahhoz, hogy felülírja azt, amit az emberek megszavaznak. 

Így van ez a Brexit népszavazással is, maga a népszavazás semmilyen jogi következménnyel nem jár, vagyis a brit parlamentnek még törvényekbe kell foglalnia, hogy az ország el akar szakadni az EU-tól. Ehhez kezdetnek vissza kell vonnia azt az 1972-es törvényt, amivel Nagy Britannia csatlakozott az EU-hoz, vagy akkori nevén az Európai Közösséghez. 

Éppen ezért felmerült a népszavazás után, hogy a parlament blokkolhatná a folyamatot, ahogy ugyanezt akarták 1975-ben azok a képviselők, akiknek nem tetszett, hogy akkor a britek arról az Európai Közösségbe való belépést szavazták meg.

Politikailag persze elég nehéz lenne kihátrálni a döntésből, azok a konzervatív képviselőket például, akik nem szavaznák meg a parlamentben a kilépésről szóló törvényeket, politikai öngyilkosságot követnének el, a választóik ugyanis keményen büntetnék őket azért, mert semmive veszik a szavukat. A BBC szerint

csak akkor tehetne a parlament a népszavazás ellen, ha feloszlatná magát, az új választásokon pedig egy, az EU-ban maradás mellett kampányoló párt nyerne. 

Ebben az esetben a győztes hivatkozhatna arra, hogy az új kormány mandátuma felülírja a jogilag nem kötelező népszavazás eredményét, és felhagynának a kilépésről szóló tárgyalásokkal. Ahhoz, hogy a 2020-as előtt kiírjanak új választásokat, a parlamenti képviselők szavazatának kétharmada szükséges. 

Az a kérdés is felmerült sokakban, hogy a kilépés után visszaléphetne-e Nagy Britannia az EU-ba. A válasz az, hogy elvileg igen, de lassan, nagyon nehezen és rosszabb feltételekkel, mint amikkel most benne van. A briteknek teljesen előröl kellene kezdeniük a csatlakozási tárgyalásokat, nem járna nekik semmilyen kedvezmény vagy különleges elbánás azért, mert valaha már tagok voltak. Ráadásul az újonnan csatlakozó tagoknak elvileg valamikor kötelező lenne bevezetniük az eurót, ami alól Nagy-Britannia anno sikeresen felmentette magát. 

A BBC szakírója szerint politikailag sem lenne könnyű a briteknek újra csatlakozni, mert ehhez minden tagállam szavazatára szükség van, ahogy pedig a többi tagállamokban is közelednek a választások, lehet, hogy belpolitikai okokból a kormányok bekeményítenének a britekkel szemben. 

Brexit: a legfontosabb tudnivalók egy helyen

Rovatok