Index Vakbarát Hírportál

Összedugják a fejüket az EU-alapító országok külügyminiszterei

2016. június 25., szombat 10:35 | aznap frissítve

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szerint a jelenlegi helyzetben nem szabad, hogy az EU "depresszióba és bénultságba" dermedjen, írja a BBC. Steinmeier a hat EU-alapító ország minisztereinek villámtalálkozójára menet nyilatkozott a sajtónak. Az alapítók főleg az Egyesült Királyság kilépésének ideális sebességéről, a megvalósítás folyamatáról tárgyalnak majd, de valószínűleg az is napirenden lesz, miként akadályozzák meg, hogy más országok hasonló lépésre szánják el magukat. 

A szombati, Berlinben rendezett találkozón Belgium, Németország, Franciaország, Olaszország, Luxemburg és Hollandia külügyminiszterei vesznek részt, ezek az országok 1950 óta tagjai az európai közösségnek. A következő találkozó, amelyen már minden uniós tagország vezetői - a briteket leszámítva - részt vesznek, jövő hét szerdán tartják.

Az EU a pénteki eredmény kiderülése után gyorsan nyilvánvalóvá tette, hogy azt szeretné, ha minél gyorsabban megkezdődnének a kilépési tárgyalások és minél gyorsabban lezárulna az ügy. David Cameron, aki ezen az összeülésen már nem lesz ott, októberig távozik miniszterelnöki posztjáról. 

Brexit: a legfontosabb tudnivalók egy helyen

Rovatok