Index Vakbarát Hírportál

Obama tébolyultnak nevezte a dallasi ámokfutót

2016. július 9., szombat 19:36

„Amennyire nehéz hét volt ez, meggyőződésem, hogy Amerika nem olyan megosztott, mint ahányan azt néhányan sugallják. Minden amerikai, etnikai hovatartozástól és társadalmi helyzetétől függetlenül joggal háborodott fel a rendőrséget ért megbocsáthatatlan támadások miatt” – mondta el Barack Obama az Egyesült Államok elnöke a csütörtöki dallasi lövöldözés kapcsán a varsói NATO-csúcstalálkozón szombaton. Obama részvétét fejezte ki az áldozatok családja felé, közölte, a napokban ellátogat a lövöldözés helyszínére, hogy kimutassa együttérzését.

Az elnök tébolyultnak nevezte Micah Johnsont, azt az ex-katonát, aki csütörtökön öt rendőrt lelőtt Dallasban. Elmondta, az ámokfutó ugyanúgy nem képviseli a színesbőrű amerikaiakat, mint ahogy a San Bernardinó-i, az Iszlám Állam nevében több embert meggyilkoló házaspár sem képviseli az USA-ban élő muszlimokat, írja a Dallas News.

Az elnök ismét elmondta, szigorítaná a fegyvertartás feltételeit az Egyesült Államokban. Kiváltképpen a katonai fegyverekhez való hozzáférést tenné nehezebbé. Azt ugyan elismeri, hogy az erőszak ettől még nem fog megszűnni, de csökkentené annak a veszélyét, hogy a bűnözők fegyverekhez jussanak. A csütörtöki dallasi lövöldözést hozta példának: Texasban kezelik az USA tagállamai közül a leglazábban a fegyvertartást, ez pedig lehetetlen helyzetbe hozza a helyi rendőrséget.

Elmondta, hogy szembe kell nézni azzal, hogy az USA-ban az igazságügyi rendszer máshogy kezeli a latinókat és az afro-amerikaiakat. Szerinte fel kell számolni a megkülönböztetést és a kisebbségek ellen elkövetett, sokszor halálos áldozatot követelő rendőri túlkapásokat.

Rovatok