Index Vakbarát Hírportál

Élőben közvetítették, ahogy egy New York-i negyed zombivá változott a K2 drogtól

2016. július 13., szerda 15:48

Brooklynban zombinak nevezik azokat a drogfüggőket, akik a K2 nevű szintetikus marihuána szerhasználóiként szinte öntudatlanul, össze-vissza mászkálnak az utcákon, néha lefagynak, lemerevednek, aztán összeesnek és a földön fetrengenek. A helyzet különösen súlyos Brooklyn két negyedének, Bedford-Stuyvesantnak és Bushwicknek a határán, ahol a vasútállomás környékéről kedden összesen 33 embert vittek be mentősök túladagolás gyanújával a New York Times riportja szerint.

Egy helyi lakos, Brian Arthur ráadásul a Facebookján élő videóban közvetítette azokat a jeleneteket, melyeket ő maga is egy zombifimhez hasonlított:

A Spice néven is ismert K2 szintetikus fű annyira elterjedt arrafelé, hogy az egyik üres telken egy "Ne szívj K2-t"-transzparenst függesztettek ki, elriasztani onnan a szerhasználókat. 

A szer veszélyességéről négy éve írtunk részletesen az Indexen. A szintetikus kannabisz elsődleges összetevőjét, a JWH-018-at számos európai országban, így Magyarországon is, illetve természetesen az Egyesült Államokban is betiltották. Itthon a terméket forgalmazó boltokat is bezáratták Óbudán és Debrecenben. Bár a szer a marihuána hatását imitálja, sokkal károsabb annál: a fogyasztása szívpanaszokat és pszichés zavarokat is okozhat. 

2016 vidéki Magyarországán pedig már a herbálnak nevezett biofű és a különféle dizájnerdrogok okoznak súlyos problémákat, és ahogy az olcsó anyag az Egyesült Államokban a városi gettókban élő feketékre, úgy idehaza a vidéki falvakban élő romákra jelent különösen veszélyt – de közel sem csak rájuk. Földes András kollégánk ebben és ebben a riportjában írt a jelenségről:

...kiléptem a sáros vidéki utcára, és fiatalokat láttam, amint valami régi betonkáva körül egy alufóliával ügyködtek. Rendes falusi utcakép, senki nem alkoholizál, a délután háromórás kristályukat szippantják a legények.

Rovatok