Index Vakbarát Hírportál

Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Franciaországban

2016. július 15., péntek 12:08

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a legalább 84 emberéletet követelő nizzai terrortámadás után François Hollande  francia elnök - jelentette be Manuel Valls francia miniszterelnök.

A nemzeti gyász szombaton kezdődik, de már péntektől félárbócra eresztik a középületek lobogóit. Valls és Hollande is Nizzába utazik, hogy koordinálja a biztonsági erőfeszítéseket.

Egy 31 éves, tunéziai születésű férfi hajtott teherautójával csütörtök éjjel a tömegbe Nizzában. A férfi 2 kilométeren át óránkénti 80 kilométeres sebességgel haladt a tömegben, és átgázolt az útjába kerülő embereken. Az ámokfutás legalább 84 ember életét követelte, tucatnyian megsérültek, közülük 18 állapota válságos. Itt olvashatja a részleteket.

Az Élysée-palotában tartott válságülés végén a kormányfő azt mondta, hogy már a parlament előtt van az a törvénytervezet, amely október végéig kiterjeszti a 2015. november 13-i párizsi merényletek óta érvényben lévő rendkívüli állapotot Franciaországban. Valls arra szólította fel honfitársait, hogy "tömörüljenek egységbe a háborúval szemben, amelyet a terrorizmus hozott az életükbe".

Franciaország nem adja meg magát a terrorista fenyegetésnek

- erősítette meg a kormányfő. "Új szelek fújnak, és Franciaországnak együtt kell élnie a terrorizmussal, nekünk pedig egyesülnünk kell, szolidárisaknak kell lennünk, és kollektív hidegvérről kell tanúbizonyságot tennünk" - jelentette ki Valls. "Franciaország nagyszerű ország, nagyszerű demokrácia, amely nem hagyja magát destabilizálni" - tette hozzá.

"A francia nemzet egységét vették célba, tehát az egyetlen méltóság-, és felelősségteljes válasz az, ha Franciaország hű marad július 14-e szelleméhez: az egységes és értékei körül egyesülő Franciaország eszméjéhez" - mondta a miniszterelnök.

Rovatok