Index Vakbarát Hírportál

Mindent, amit tudni lehet a nizzai terrortámadásról

2016. július 15., péntek 11:42

Terrortámadás történt csütörtök este Nizzában, a tengerparti sétányon egy terrorista teherautóval hajtott bele a tömegbe, legalább 84-en meghaltak.Tíz pontban összefoglaltuk a legfontosabbakat a támadásról.

  1. A július 14-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékot nézte több tízezer ember a nizzai tengerparton, ebbe a tömegbe hajtott bele csütörtökön késő este egy teherautó.Itt olvashat a támadás részleteiről.
  2. A támadó még vezetés közben rálőtt a menekülő emberekre, mielőtt a rendőrök megállították és lelőtték. A teherautóban fegyvereket, robbanószereket és gránátokat találtak. 
  3. Óriási pánik tört ki a tömegben, a szemtanúk közül sokan vécékben bújtak el, mások a tengerbe menekültek a teherautó elől. "Repültek a testek, mintha tekebábuk lettek volna" - mesélte egy szemtanú, aki látta, hogy hajtott bele a teherautó a tömegbe. Egy szemtanú rögzítette, ahogy a teherautó belehajt a tömegbe, itt megnézheti a videót.
  4. A terrorista egy 31 éves, tunéziai születésű, Nizzában élő férfi volt, akinek a személyazonosító iratait megtalálták a teherautóban. Később kiderült, Mohamed Lahouaiej Bouhlelnek hívják. A férfinak nem volt francia állampolgársága, csak tunéziai. a férfi ismert volt a hatóságok előtt, de csak kisebb, bár fegyveres bűncselekmények elkövetése miatt. Itt találja a cikkünket az elkövetőről.
  5. Legalább 84-en meghaltak a támadásban, a péntek délelőtti adatok szerint több mint 50-en megsérültek, 18 ember állapota életveszélyes. 120-an kerültek sokkos állapotba. Több gyerek is meghalt a támadásban.
  6. A Külgazdasági és Külügyminisztérium egy sérült magyar nőről tud, aki telefonon hívta fel a székesfehérvári édesanyját.
  7. Egyelőre vizsgálja a rendőrség, hogy lehettek-e az elkövetőnek társai, akik esetleg szökésben vannak. Reggelre arra jutottak a nyomozók, hogy a teherautóban egyedül volt a támadó. Egyetlen terrorszervezet sem vállalta eddig magára a merényletet.
  8. Franciaországra a nemzeti ünnepén mértek csapást, azon, ami a szabadság szimbóluma – mondta François Hollande francia elnök péntek hajnalban. "Franciaországot súlyos tragédia érte. De Franciaország erős, és mindig az marad." Az elnök a támadás előtt pár órával még azt jelentette be, hogy nincs is szükség a rendkívüli állapot fenntartására.Itt írtunk részletesen arról, hogy mintha a franciák elfelejtették volna, hogy háborúban állnak.
  9. Folyamatosan reagáltak a világ vezető politikusai és szervezetei a nizzai terrorcselekményre. Barack Obama amerikai elnök terrorcselekménynek minősítette, és a "leghatározottabban elítélte". Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint megrázó a terrorcselekmény könyörtelensége és különös cinizmusa. Az összes reakciót itt találja.
  10. Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint megdöbbentő és elfogadhatatlan, ami az előző éjjel Nizzában történt. A kormány arra figyelmeztette a Franciaországba induló magyarokat, hogy előzetesen tájékozódjanak a kinti helyzetről, továbbá kerüljék a tömegrendezvényeket és a kiemelten forgalmas helyeket.

Rovatok