Index Vakbarát Hírportál

Fegyverbe! - üzente a francia elnök

2016. július 20., szerda 17:32

Elmaradnak Párizsban és környékén azok a nyári tömegrendezvények, amelyek "biztonsága nem kielégítően garantált" - közölte szerdán a francia főváros rendőrsége.

Így elmarad:

Nem érinti a tiltás a La Villette parkban a július 13-án kezdődött és augusztus 21-i tartó szabadtéri mozi vetítéseit, sem a párizsi Plázst, amely szerdán nyílt meg a Szajna-parton rendkívüli biztosítás mellett.  

A havi egyszeri autómentes napról a Champs-Élysées sugárúton, ahol naponta mintegy 300 ezren fordulnak meg, májusban döntött a párizsi városvezetés. Legközelebb jövő vasárnap zárják le a "világ egyik legszebb sugárútját" az autós forgalom elöl a Tour de France kerékpáros verseny utolsó futamára. Ezt követően augusztus 7-én lett volna ismét autómentes nap a sugárúton, ami a közlemény szerint biztosan elmarad. 

A 16. Paris Plage-ra fizikai akadályokkal tették lehetetlenné a behajtást. A mentőknek fenntartott bejáratnál pedig a párizsi városháza biztonsági őrei ellenőriznek minden gépjárművet.

A párizsi rakparton betontömböket és korlátokat helyeztek el, máshol pedig keresztbe állított gépjárművekkel akadályozták meg a behajtást.

Francois Hollande államfő a múlt heti 84 halálos áldozatot követelő nizzai terrortámadás miatt összefogásra hívott fel. „Egy ilyen tragédia után jogos a düh, de nem fordulhat gyűlölködésbe és gyanúsítgatásba" - mondta a csendőrség egyik kiképzőközpontjában tett látogatásán a délnyugat-franciaországi Saint-Astierban. „Vitára szükség van, de az nem törheti meg a szükséges egységet és nem rombolhatja az elengedhetetlen kohéziót."

Az államfő az ellenzéknek azt üzente, hogy a terrorizmus megfékezése nem jelentheti a jogállamiság csorbítását. "Akik ezt hirdetik, azok zavart keltenek az emberekben a félelem és a zavarodottság hangulatát kihasználva" - mondta a köztársasági elnök.

Francois Hollande azt kérte a franciáktól, hogy csatlakozzanak a fegyveres szervek tartalékos osztagaihoz a közbiztonság erősítése érdekében. 

„Kérem a franciákat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a polgári védelemmel és az egyesültekkel, és vegyenek részt elsősegély tanfolyamokon, mert olyan állampolgároknak kell lennünk, akik képesek beavatkozni és részt venni a mentésben." 

A rendőrség és a csendőrség bevethető tartalékosainak számát július végéig 15 ezerre emeli az állam a jelenlegi 12 ezerről a különböző nyári rendezvények és fesztiválok biztonságának erősítésére. Ezenkívül a hadsereg 28 ezer tartalékosának is készen kell állnia a következő hetekben a tájékoztatás szerint.

Rovatok