Index Vakbarát Hírportál

Megölték az Iszlám Állam egyiptomi főnökét

2016. augusztus 4., csütörtök 19:44

Az egyiptomi hadsereg bejelentése szerint megölték az Iszlám Állam helyi, Sínai-félszigeti szárnyának, a Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) vezérét, Abu Duá al-Anszárit, tudósít a Reuters.

BREAKING: Egyptian military says it has killed the leader of Islamic State in Sinai

— Reuters Top News (@Reuters) 2016. augusztus 4.

Az MTI azt írja, a hadsereg Facebook-oldalán tudatta, hogy Áris város térségében végrehajtott sorozatos légicsapásokkal végzett Anszárival és az Iszlám Állam 45 másik harcosával, valamint a csoport által használt fegyver- és lőszerraktárakat semmisített meg.

Az Iszlám Állam sínai-félszigeti ága egyelőre nem erősítette meg vezetőjének halálhírét.

A terrorszervezet a Gázai övezet, Izrael és Egyiptom közötti hármas határ egyiptomi oldalát tartja ellenőrzése alatt. 2014 októberében fogadtak hűséget az Iszlám Állam önjelölt kalifájának, és azóta a dzsihadista hálózat egyiptomi ágaként működnek. Ekkor nevezte át magát az egyiptomi ág Jeruzsálem Támogatóiról Sínai Tartománnyá. A szervezet katonáinak számát másfél ezerre becsülik – írta a BBC.

A terrorszervezetnek ez az ága fejezett le egy horvát férfit tavaly augusztusban, majd robbantott fel egy orosz utasszállító gépet október 31-én Egyiptom felett.

Legutóbb épp szerdán hallattak magukról, amikor egy Rómát és Izraelt fenyegető propagandavideót tettek közzé.

Rovatok