Index Vakbarát Hírportál

Törökország megint a menekültekkel zsarolja az EU-t

2016. augusztus 15., hétfő 09:47

Ha az Európai Unió októberig nem adja meg a török állampolgároknak a vízummentességet, Törökország se fogja vissza a Közel-Keletről Európába tartó menekültáradatot – mondta a német Bildnek Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter.

Nem akarok a legrosszabb forgatókönyvről beszélni. A tárgyalások folytatódnak az EU-val, de világos, hogy vagy mindegy egyezményt egyszerre alkalmazunk, vagy mindegyiket félretesszük

– mondta Çavuşoğlu, aki már rutinos EU-zsarolónak számít, hiszen korábban is ugyanezzel fenyegetett, amikor a tárgyalások döcögni kezdtek, mert az EU kiakadt azon, hogy Törökország a július közepi, Erdoğan elnök elleni sikertelen puccs után politikai tisztogatásokba fogott, és a halálbüntetés visszaállítását is belengették, ami már önmagában élesen szembe megy az EU-val – vagyis azzal a közösséggel, amelyhez csatlakozni szeretnének.

A török tárgyalások kérdése azonban az EU-t is megosztja. Augusztus elején Sigmar Gabriel német alkancellár kijelentette, hogy semmiképp nem engedhetnek a zsarolásnak a csatlakozási tárgyalásokban, a bajor CSU főtitkára, Andreas Scheuer pedig azt mondta, a csatlakozási feltételekről nem lehet bazári alkudozást folytatni. Ausztria különösen keményen nekiment a törököknek, Christian Kern kancellár fikciónak nevezte a török EU-csatlakozást. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke viszont visszautasította az osztrák felszólítást, hogy függesszék fel a tárgyalásokat, szerinte ez végzetes hiba lenne.

Az EU-Törökország menekültügyi megállapodás lényege, hogy a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket az EU visszaküldi Törökországnak, cserébe ugyanannyi szír menekültet vesznek át közvetlenül tőlük, és anyagilag is támogatják Törökországot a menekültek menedzselésében.

Rovatok