Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó megvédte az ausztrál horrortábort

2016. szeptember 20., kedd 06:58

Miközben Szíriában összeomlott a tűzszünet, a kormány és/vagy az orosz légierő pedig lebombázott egy 78 ezer ember megmentésére szánt segélyszállító konvojt,  az ENSZ New York-i menekültügyi  konferenciáján hétfőn este általánosságoktól hemzsegő közös nyilatkozatot fogadtak el a humanitárius segítség növeléséről és jobb összehangolásáról. A szöveg kötelező érvényű vállalásokat nem tartalmaz.

A 193 ENSZ-tagállam képviselője által aláírt deklarációt  Ban Ki Mun leköszönő ENSZ-főtitkár "áttörésnek" minősítette.

Az egynapos csúcskonferencia újdonság volt annyiban, hogy világszervezet most rendezett először ilyen témával foglalkozó tanácskozást. Az elemzők azonban inkább a kedden a washingtoni Fehér Házban tartandó menekültügyi tanácskozástól várnak több konkrétumot. Annak a találkozónak Barack Obama elnök a házigazdája, és csak néhány - vagy segélydonorként vagy befogadóként, vagy menekült-kibocsátóként érdekelt - ország képviselőit hívták meg: Kanada, Svédország, Németország, Jordánia, Etiópia és Mexikó képviselője lesz jelen.

A menekültválság egyébként az ENSZ-közgyűlés kedden kezdődő ülésszakának szintén fontos témája, elsősorban a szíriai helyzettel összefüggésben.

A tanácskozáson felszólaló Szijjártó Péter tárgyalt Julie Bishop ausztrál, Gibran Bászil libanoni, María Ángela Holguín Cuéllar kolumbiai külügyminiszterrel és Josaia Voreqe Bainimaramával, aki a Fidzsi-szigetek miniszterelnöke és egyben külügyminisztere is. A magyar külügy vezetője a megbeszélések után védelmébe vette a sokat támadott ausztrál menekültügyi gyakorlatot, melynek lényege, hogy a menekülteket a Nauru szigetén bérelt lágerbe (a jelző nem túlzás) toloncolják, ahol azok brutális körülmények között, őreik szeszélyeinek, szexuális molesztálásainak teljesen kiszolgáltatva tengődnek. A menekülttábort már az ausztrál menekültügyi miniszter is felszámolná, ezért Szijjártó jó ütemérzékkel vette védelmébe a menekültügyi gyakorlatot:

Az ausztrál kormányt ugyanolyan nemtelen támadások, kritikák érik, mint Magyarországot.

És inkább azt emelte ki, hogy Ausztrália és Magyarország vezetői is elsődlegesnek tartják a határok védelmét és nemzeti szuverenitást; mind Canberra, mind Budapest meg akarja akadályozni, hogy a jog adta lehetőségekkel visszaéljenek. Ausztrália is megerősítette a határvédelmet, és szigorította vonatkozó jogszabályait.

(MTI)

Rovatok