Index Vakbarát Hírportál

Az USA bombázókkal fenyíti Kim Dzsongunt

2016. szeptember 21., szerda 10:58

Két szuperszonikus bombázóval fenyíti az Egyesült Államok Észak-Koreát a diktatúra újabb sikeres kísérleti atomrobbantása és ballisztikus rakétakísérlete miatt. A B1-B Lancer típusú bombázók szerdán repültek át Dél-Koreába a guami támaszpontról, és Szöultól 40 kilométerre délre szálltak le. A repülők dél-koreai értesülések szerint nem messze azészaki határtól egy éleslövészeten vesznek majd részt.

Az USA láthatóan kerüli a direkt konfliktust Észak-Koreával, viszont minden eszközzel meg akarja mutatni szövetségesének - és egy esetleges északi atomcsapás első számú célpontjának -, hogy nem hagyja cserben.

Hétfőn ezért is szivárogtatták ki egy közös októberi hadgyakorlat tervét, melyen az északi nukleáris létesítmények lerombolását szimulálják. Dél-Korea korábban brutális, de konvencionális fegyverekkel végrehajtott válaszcsapással fenyegette meg az északi elitet, ennek érdekében hadihajóit is felszereli a szomszéd belső területeit is elérő, 150-200 kilométeres hatótávolságú taktikai ballisztikus rakétákkal. 

Rovatok