Index Vakbarát Hírportál

Kiadták az újabb feketét agyonlövő rendőr videóját

2016. október 1., szombat 09:07

Nyilvánosságra hozta a helyi rendőrség a videót egy fekete férfi keddi lelövéséről a San Diego melletti El Cajon városban – írja az MTI. A videó kikerülése után a városban tüntetések kezdődtek

Nem fegyver, cigaretta

A 38 éves Alfred Olangót kedden lőtte le egy rendőr, mert azt hitte, hogy fegyvert fog rá. A mentálisan ingatag férfi furcsán viselkedett, a járművek között botorkált, és amikor a rendőr felszólította, hogy vegye ki a kezét a zsebéből, ő valamit előkapott és a rendőr felé fordította. A rendőr azonnal lőtt. Mint aztán kiderült, a férfi kezében nem fegyver, hanem egy elektromos cigaretta volt.

A városban tüntetések kezdődtek, amelyek csütörtök-péntekre erőszakba fordultak. Csütörtökön a rendőrség néhány képkockát már nyilvánosságra hozott, de nem a teljes videót. Pénteken sajtótájékoztatón mutatták be azt a felvételt, amelyet egy közeli bolt biztonsági kamerája rögzített, a kisváros rendőreinek ugyanis nincs testkamerájuk, a rendőrautó műszerfalán elhelyezett kamera pedig állítólag nem rögzítette a halálos kimenetelű incidenst.

Az alábbi videón a biztonsági kamera felvétele mellett egy szemtanú mobilos videója is látható:

Kiadták az újabb feketét agyonlövő rendőr videóját

Rendőrt hívtam, de nem azért, hogy agyonlőjék

A teljes videóból nem derül ki egyértelműen, hogy mi volt a férfi kezében, amikor a rendőr lőtt. Jeff Davis, El Cajon rendőrfőnöke elmondta, hogy a város vezetőinek egyetértésével mutatták be a teljes videóanyagot, az átláthatóság szellemében és a közbiztonság érdekében, és ezzel remélik csillapítani a feszült közhangulatot is. A rendőrfőnök szerint Alfred Olango nem tett eleget a rendőri felhívásnak, és a lövést leadó rendőrnek nem volt más választása.

Tragikus esemény volt, amely egy ember életét követelte, és a rendőröknek számtalanszor kell ilyen nehéz helyzettel szembesülniük.

Közben kikerült a netre az egyik szemtanú által készített felvételsorozat is, amelyen jól hallható, hogy Olango lánytestvére azt mondja a rendőröknek: ő hívta ki őket, de nem azért, hogy agyonlőjék a beteg testvérét, hanem hogy segítsenek neki. Az ügyben nyilatkozó szakemberek szerint az újabb rendőri akció

felveti a rendőrök megfelelő kiképzésének kérdését.

Az El Cajon-i végzetes rendőri akció pár nappal azt követően történt, hogy az oklahomai Tulsában és az észak-karolinai Charlotte városában szintén rendőrök lőttek agyon afroamerikaiakat.

Az utóbbi időkben egyre gyakrabban kerül nyilvánosságra olyan eset Amerikában, amikor rendőrök feketéket lőnek agyon. Az ezt követő tüntetések sokszor fordulnak zavargásokba, és a rendőrség feltételezett rasszizmusa óriási indulatokat és vitákat vált ki Amerika szerte. De tényleg rasszisták a rendőrök? És egyáltalán javít vagy ront a feketék helyzetén a rendőröket érő kritika? A helyzet elég összetett, ebben a cikkben bogoztuk ki a szálakat.

Rovatok