Index Vakbarát Hírportál

Duterte Obamának: Menj a pokolba!

2016. október 5., szerda 07:30

Miközben Luzon szigete mellett a Fülöp-szigetek és az USA épp közös hadgyakorlatot tart, a volt amerikai gyarmat májusban megválasztott elnöke, Rodrigo Duterte felháborodott, amiért Barack Obama kritizálni merte drasztikus drogellenes hadjáratát.

Duterte nemrég totális, a termesztők és dílerek mellett a használókra is kiterjedő háborút hirdetett a drog ellen. Ennek keretében katonái több ezer embert gyilkoltak meg bírósági ítélet nélkül. Barack Obama ezt bírálta, mire Duterte kijelentette, hogy Obama menjen a pokolba, a korábban ugyanoda küldött Európai Unió pedig kénytelen lesz beérni a purgatóriummal, mert a pokol megtelt.

A két ország katonai szövetségének alapja a Dél-Kínai tengeri kínai terjeszkedés elleni közös érdek. A hiperpopulista Dutertének azonban kényelmetlen, hogy Washington szóvá teszi a jogállami normák csorbulását, ezért bejelentette, hogy felülvizsgálja a védelmi megállapodást, és elnöksége alatt a most zajló az utolsó közös hadgyakorlat az USA-val.

Duterte, miután Washingtonban elutasították, fegyvereket is inkább Moszkvától vagy Pekingtől venne, ahol Manila már meg is kezdte a tárgyalásokat, és szerinte tárt karokkal várják.

A State Department egyelőre annyit közölt, hogy a két ország szövetsége erős és mindkét félnek előnyös, a diplomáciai csatornák eddig nyitva maradnak. Egy hónapja meghiúsult Duterte és Obama találkozója: az amerikai elnök lemondta azt, miután Duterte ördögfajzatnak nevezte.

(BBC)

Rovatok