Index Vakbarát Hírportál

Svédország feljelenti Magyarországot, ha nem vesz át menekülteket

2016. október 5., szerda 13:11

A svéd igazságügy-miniszter, Morgan Johansson kijelentette, hogy feljelenti Magyarországot, ha nem vesz át más országokból a magyar területen regisztrált menedékkérőket. Ha ez megtörténik, akkor az Európai Bizottság egy tényfeltáró csoportot állít fel, hogy megvizsgálják, jogos-e a feljelentés.

Korábban az északi országok miniszterei közös levélben jelezték a Bizottságnak, hogy Magyarország nem teljesíti a vállalt kötelezettségeit, megszegi a dublini egyezményt, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy visszaküldjék a menedékkérőket oda, ahol először regisztráltak az EU-ba. Ez azért fontos, mert nagyon sok menekültet a magyar hatóságok regisztráltak, de utána ezek az emberek nem maradtak az országban, hanem inkább más, fejlettebb országokba utaztak. A svéd igazságügy-miniszter korábban azt mondta, hogy Magyarország hiába írta alá korábban, nem fogja figyelembe venni az egyezményt. Johansson a stockholmi magyar nagykövetet is berendelte már, hogy rajta keresztül nyomást gyakorolhasson a magyar kormányra.

A kormány azzal védekezik, hogy a menekültek először Görögország területén léptek be az EU-ba, csak a görögök nem regisztrálták őket, ezért a menedékkérőket Görögországba kell küldeni. A dublini szabályok szerint, hiába regisztráljanak elsőként egyik országban egy menedékkérőt (például Magyarországon), ha az eltölt 6 hónapot egy másik országban (például Svédországban), akkor már az utóbbi országnak kell megvizsgálnia, hogy jogosult-e uniós menekültstátuszra.

Korábban az osztrák belügyminiszter fenyegetőzött ugyanilyen ügyben feljelentéssel, azután Orbán Viktor nagyon hamar meghátrált, megígérte, hogy minden olyan menedékkérőt visszafogad az ország, aki elsőként Magyarországon lépett be az unió területére.

A dublini egyezményről és Magyarország szándékos mulasztásáról itt olvashat bővebben.

Rovatok