Index Vakbarát Hírportál

Karácsonyra Aleppó keleti része teljesen el fog pusztulni

2016. október 7., péntek 05:57

Karácsonyra Aleppó keleti fele teljesen el fog pusztulni, és a világnak fel kell készülnie egy új Ruandára, egy új Szebrenyicára.

- ezekkel a szavakkal próbálta csütörtök este felrázni a nemzetközi közvéleményt Staffan de Mitsura, az ENSZ Szíria-ügyi különmegbízottja. Az olasz-svéd diplomata nyíltan megvádolta az oroszokat és a velük szövetséges szír kormányt azzal, hogy "kegyetlen és állandó" bombázásaik miatt óriási humanitárius katasztrófa van készülőben.

A konfliktust megbízatásának eddigi két éve alatt leginkább tehetetlenül figyelő különmegbízott megfogadta, hogy

ha kell, személyesen fogja kikísérni Aleppóból azt az 1000 iszlamistát, akire hivatkozva Aszad és Putyin épp porig rombolják a 275 ezer fős városrészt.

Mistura azonban "olcsó alibinek" nevezte azt, hogy a várost védő ellenzéki erők oldalán harcoló 900 dzsihadista (az al-Kaidától taktikai okokból elszakadóFatah as-Shamharcosai ) miatt egész negyedeket radíroznak le a harci gépek, miközben ott csaknem 300 ezer ember él - ebből 100 ezer gyerek.

Az ENSZ-különmegbízott úgy véli, az ostromlottak - akikhez szórványosan, de leginkább sehogy nem jutnak el a segélyszállítmányok - legfeljebb két-két és fél hónapig tarthatnak ki. A világszervezet humanitárius ügyekért felelős tanácsadója, Jan Egelandt Mistura nyilatkozatához hozzátette, hogy az elmúlt két hétben legalább 376 ember meghalt és 1266 megsebesült a támadásokban, két kórházat leromboltak, ahonnan 600 sérültet kellett evakuálni.
(Guardian)

Rovatok