Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok nem kérnek az aleppói tűzszünetből

2016. október 7., péntek 20:29

Oroszország pénteken belengette, hogy megvétózza a franciák által kezdeményezett szíriai tűzszünet-javaslatot az ENSZ-ben.

Az ENSZ-határozat lényege, hogy a háborúzó felek hagyjanak fel a lassan teljesen elpusztuló Aleppó bombázásával, minden katonai repülő hagyja el a város légterét, és biztosítják a segélyszállítmányok megérkezését a még megmaradt civil lakóknak.

Nem látom, hogyan hagyhatnánk, hogy ez a határozat átmenjen

– mondta Vitalij Csurkin orosz nagykövet, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) zárt ülése után az újságírók arról kérdezték, élni fognak-e a vétójogukkal. Csurkin szerint a francia tervezetet kapkodva rakták össze, és a célja nem is a szíriai helyzet javítása, hanem hogy orosz vétót vonjon maga után.

Ezzel szemben Francois Delattre francia nagykövet szerint a tervezet erős támogatást élvez a 15 tagú BT-ben, és amúgy sincs vesztegetni való idő az aleppói katasztrófahelyzet kezelésében. Jean-Marc Ayrault külügyminiszter szerint

a szombati szavazás az igazság pillanata lesz a Biztonsági Tanács összes tagjának.

Humanitárius katasztrófa

A már eddig is a szíriai háború egyik fő gócpontjának számító Aleppó helyzetét tovább súlyosbította, hogy a múlt hét elején a kormányerők nagyszabású szárazföldi offenzívába kezdtek a város bevételéért. Azóta folyamatosak a kórházakat sújtó bombázások, amit Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár háborús bűnnek titulált, és ugyanő korábban már arról is beszélt, hogy naponta kap jelentéseket gyújtóbombák és más, nagy pusztítóerejű fegyverek bevetéséről.

A nyugati hatalmak háborús bűncselekményekkel vádolják a szíriai rezsimet és legfőbb támogatóját, Oroszországot, amely viszont közölte, hogy nem állítja le a légi hadműveleteit Szíriában. A Nyugat szerint orosz és szíriai harci repülőgépek szándékosan bombáznak civileket, kórházakat és segélyszállítmányokat, hogy megtörjék a lázadók negyedeiben rekedt negyedmillió lakos akaratát. Moszkva és Damaszkusz ezzel ellentétben azt állítja, hogy csak szélsőséges fegyveresekre mérnek csapásokat.

Staffan de Mitsura, az ENSZ Szíria-ügyi különmegbízottja csütörtök este már arról beszélt, hogy "karácsonyra Aleppó keleti fele teljesen el fog pusztulni, és a világnak fel kell készülnie egy új Ruandára, egy új Szebrenyicára". Ugyanő "olcsó alibinek" nevezte azt, hogy a várost védő ellenzéki erők oldalán harcoló 900 dzsihadista (az al-Kaidától taktikai okokból elszakadó Fatah as-Sham harcosai ) miatt egész negyedeket radíroznak le a harci gépek, miközben ott csaknem 300 ezer ember él – ebből 100 ezer gyerek.

Rovatok