Index Vakbarát Hírportál

10 rendőr halálát okozta egy merénylet Afganisztánban

2016. október 10., hétfő 14:09

Valószínűleg kocsiba rejtett bomba robbant Afganisztán Laskargáh városában 10 rendőr halálát okozva. A merényletben 14 ember, rendőrök és civilek is megsérültek, írja a Reuters.

A dél-afganisztáni Helmand tartományban található városban egyre több a tálib felkelők által okozott támadás. Egy olasz jótékonysági szervezet által üzemeltetett kórház dolgozói azt állítják, hogy folyamatosan romlik a helyzet, egyelőre főleg a város széli területeken jellemzőek a bombás és rakétás támadások. A támadás előtt két nappal, szombaton magasrangú nemzetközi és afgán katonatisztek látogatták meg Laskargáh lakóit, azt ígérve, hogy jobban odafigyelnek és nem veszni a várost.

Korábban a kormányerők végeztek a Helmand tartományban lévő tálib lázadók egyik fontos parancsnokával, aki épp a város ostromát tervezte 500 felkelővel együtt. Az iszlám fundamentalizmust hirdető tálibok tizenöt évvel a bukásuk után szép lassan kezdenek visszaszivárogni Afganisztánba: májusra már a tartományok egyharmadában tartós jelenlétet harcoltak ki, de vannak tartományok, melyeket teljesen ellenőrzésük alá vontak. Helmand is ezek közé a területek közé tartozik, egyedül Laskargáhban stabil a kormány hatalma.

Ha szeretné tudni, hogy mi folyik ma Afganisztánban, olvassa el a tálibok és az Al-Kaida ellen indított offenzíva 15. évfordulójára írt összefoglaló cikkünket:

Rovatok