Index Vakbarát Hírportál

Törökország: újabb 55 pilótát tartóztattak le

2016. november 9., szerda 13:53

A török légierő újabb 55 pilótájának letartóztatását rendelték el a török ügyészség szerdán – írja a Reuters török médiajelentések alapján.

A letartóztatás-sorozat a július 15-i puccskísérlet leverése óta dúló megtorláshullám legújabb állomása. Korábban már őrizetbe vettek több mint háromszáz pilótát, de csak október végén kirúgtak tízezer közalkalmazottat, őrizetbe vették egy ellenzéki lap főszerkesztőjét, november elején pedig menesztettek 1216 csendőrt, amivel már 110 ezerre nőtt a kirúgások száma. Szintén novemberben a baloldali ellenzéki vezetőket is letartóztatták.

A török kormány az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és az általa kiépített nemzetközi hálózatot teszi felelőssé az államcsínykísérletért. A török kormány a puccs leverése után rendkívüli állapotot vezetett be és törvényerejű rendeletekkel irányítja az országot, de nyugati kritikák szerint Recep Tayyip Erdogan elnök a rendrakást ürügyként használja a politikai tisztogatásokhoz, ezért gyakoriak a túlkapások és az emberi jogi szempontból is aggályos válaszlépések.

A kormány nem tett le arról se, hogy magát Gülent elkapják. Binali Yildirim miniszterelnök más vezetőkhöz hasonlóan gratulált az amerikai választást frissen megnyerő Donald Trumpnak, de ugyanazzal a lendülettel rögtön jelezte is az új kollégájának, hogy szeretnék, ha kiadná nekik Törökország első számú közellenségét.

Rovatok