Index Vakbarát Hírportál

Harminc terroristát bombáztak le az oroszok

2016. november 17., csütörtök 12:03

Legalább 30 feltételezett terroristával, köztük a szélsőségesek több vezetőjével végeztek orosz légicsapások a héten az észak-szíriai Idlíb tartományban – írja az MTI.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető, bár épp elszakadóban levő Fatah as-Sám (korábban: an-Núszra Front) hadállásai ellen kedden intéztek légicsapást a Földközi-tengeren tartózkodó Admiral Kuznyecov orosz repülőgép-hordozó hajóról. A támadásban a terrorcsoport három vezetője, Muhammad Helala, Abu Dzsaber Harmudzsa és Abul Baha al-Aszfari is meghalt. Utóbbi egy aleppói offenzíva előkészítését és lebonyolítását irányította a szóvivő szerint.

Moszkva azt állítja, hogy az utóbbi időkben végrehajtott légicsapásai és rakétatámadásai kizárólag Idlíb és Homsz tartomány ellen irányultak, és az Iszlám Államot, illetve a Fatah as-Sámot célozták. Ezzel a nyugat nagyon nem ért egyet, szerintük a Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató orosz csapások a terroristákon kívül a kormányellenes felkelőket és a civileket is sújtják. Emiatt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság is vizsgálatot tervez, ami miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán be is jelentette, hogy kihátrálnak a szervezet mögül.

Eközben szíriai harci repülők már harmadik napja támadják Aleppó felkelők kezén lévő keleti részét, ahol 275 ezer ember él. Szerdán egy több egészségügyi létesítménynek is otthont adó körzetet bombáztak. A majdnem hat éve tartó szíriai konfliktusban eddig legalább 300 ezren vesztették életüket, és a lakosság több mint fele kényszerült elhagyni otthonát, előidézve az európai menekültválságot.

Rovatok