Index Vakbarát Hírportál

Hátborzongató röplapok hullanak Aleppóra

2016. november 29., kedd 15:18

Baljós szövegezésű röplapok ezreit dobták le kedden szíriai és orosz gépek Aleppó ellenzéki negyedeire, melyek arra figyelmeztetik az ott élőket, hogy közeleg az ostromlott szíriai nagyváros utolsó ellenzéki állásai elleni offenzíva. A Szíriában tevékenykedő újságíró, Rami Jarrah fordítása alapján az üzenet így szól:

Olvasd és add tovább!

Ez az utolsó remény... Mentsétek magatokat, ha nem hagyjátok elég gyorsan a területet, meg lesztek semmisítve. Hagytunk egy kijáratot, amin elmenekülhettek. Gyorsan döntsetek, mentsétek magatokat! Tudjátok, hogy mindenki elhagyott titeket, hogy egyedül nézzetek szembe a végzetetekkel, és senki nem segíthet.

Szíriai Fegyveres Erők

Aszad elnök orosz és iráni támogatással harcoló csapatai - kihasználva az amerikai kormányzat átadás-átvétel alatti bénultságát - teljes gőzzel megindultak Aleppó még ellenzéki kézen lévő negyedeinek elfoglalására, vasárnapra becslések szerint a célterületek harmadán sikerült megtörniük az ellenállást. A szokásos terrorbombázásokkal és atrocitásokkal kísért előrenyomulás miatt újabb ezrek indultak el a török határ felé - köztük a világhírű Twitter-fióknak nevet adó kislány, Bana Alabed családja -, de 200 ezer ember még lakhelyén maradt. Az ENSZ keddi összesítésében már 16 ezer új menekültről tud, akiket az is a város elhagyására sürgethet, hogy újabb 25 civil halt meg légitámadásban. 

Az orosz kormány - ellensúlyozandó a civilek elleni atrocitásokat - bejelentette, mobilkórházakat küld Szíriába, mely összesen 150 fekvősérültet és 620 járóképes sérültet tudnak majd ellátni.

Rovatok