Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu aranyszobrával hekkeltek meg egy teret

2016. december 6., kedd 11:22

Váratlanul megjelent az izraeli miniszterelnök, aranyozott szobra Tel-Aviv egyik terén, a város önkormányzati épületének közelében. Az alkotó Itaj Zalait korábban már jelezte: látványos felforgató politikai akcióra készül – írta a Haaretz.

A művész azonban a szobor felállítása után még egy ideig nem jelentkezett, csak egy névtelen szórólapon tudatta, mi a szoborállítás célja: tesztelni a szólásszabadság határait Izraelben. „Azt vizsgálom, vezet-e szankciókhoz, akár őrizetbe vételhez egy akció. Lesznek, akik lelkesednek a szobor láttán, mások szörnyülködnek. Végső soron gondolkodásra késztet, társadalmi vitát generál.”

A leginkább a néhai türkmén vezető szobrának hangulatát idéző, a talapzattal együtt négy és fél méter magas művet éjszaka állították fel a Rabin téren. Az önkormányzat képviselete már ki is helyezett a talapzatra egy tiltó határozatot, így nem valószínű, hogy a nap végét megéri Netanjahu aranyozott alakja. (Frissítés: kedden délután a szobrot eltávolíttatta az önkormányzat.)

Benjamin Netanjahu két héttel azután kapta a szobrot, hogy történelmi rekordot döntött: ő lett Izrael történetének leghosszabb ideje posztján lévő miniszerelnöke – igaz, két részletben, 2009 óta tartó vezetéséhez hozzá kell adni az 1996-1999 közötti időszakot is.

Az aranyozott alak minden bizonnyal utal arra, a fegyvervásárlási korrupciós botrányra is, amely egészen a kormányfőig ér.

Netanjahu a hadsereg ellenében támogatta három német gyártmányú tengeralattjáró beszerzését. Az ügyletet ellenezte Mose Jaalon védelmi miniszter is, aki májusban mondott le, közölve, hogy megromlott a viszonya a kormányfővel. Igaz, akkor az elfogása után lelőtt palesztin késes támadó ügyére hivatkozott, ellenezve a már lefogott, ártalmatlanított ember jogszerűtlen kivégzését, bár utólag valószínűbb, hogy a fegyvervásárlás ügye miatt távozott.

Rovatok