Index Vakbarát Hírportál

Gyilkosságokkal büszkélkedik a Fülöp-szigeteki elnök

2016. december 14., szerda 10:24

Személyesen hajtott végre gyilkosságokat a Fülöp-szigeteki elnök, és erre rendkívül büszke is. Rodrigo Duterte erről még hétfőn beszélt, a drogháború kapcsán, amelyben az nyári megválasztása óta legalább ötezer ember vesztette életét – anélkül, hogy bíróság mondta volna ki bűnösségüket.

„Davaóban én magam csináltam, hogy megmutassam a rendőrfiúknak, hogy ha én el tudom intézni, akkor ők is. Motoroztam a városban járőrözve, kerestem a bajt. Direkt kerestem a konfliktust, hogy ölhessek” – idézte a Fülöp-szigeteki trumpizmus termékének tartott elnököt a Guardian. Duterte Davao polgármestereként vált ismertté, a drogelleni harc eredményességét emelte populista politikája fókuszába az elnökválasztáson is, amelyet fölényesen nyert meg a 80 milliós országban.

A nemzeti szintre emelt drogellenes harcot kritizálta az Egyesült Államok – Duterte Obamát elküldte a pokolba –, de Duterte szerint Donald Trump megválasztásával a helyzet változni fog, szerinte az új amerikai elnök áldását adta a keménykezű, a jogrendet kiiktató megoldásokra.

Hogy az ország egyelőre fagyos amerikai és közeledő orosz, illetve kínai kapcsolatainak iránya megváltozhat Trumppal, azt jelzi az, hogy a Fülöp-szigeteki milliárdos építési vállalkozó, a milliárdos  Jose Antonio már megvette a jogokat arra, hogy Manilában építhessen egy felhőkarcolót amelynek a Trump-torony nevet adhatja.

Rovatok