Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam vállalta magára a berlini terrortámadást

2016. december 20., kedd 20:36 | aznap frissítve

Az Iszlám Állam vállalta magára a hétfői berlini kamionos támadást. Ezt a terrorszervezet saját hírügynöksége, az Aamák tette közzé.

A közlemény szerint az ISIS egyik "harcosa" vezette azt a kamiont, ami 11 embert gázolt halálra, és közel ötvenet megsebesített. A merénylő fejbe lőtte a kamion lengyel sofőrjét is. A terrorszervezet közleménye szerint az ISIS harcosa "a keresztesek koalíciójának állampolgárait vette célba". 

Thomas de Maiziere német belügyminiszter az ARD német közszolgálati televíziónak azt mondta: az úgynevezett Iszlám Állam igazából terroristák bandája. Több szálon nyomoznak, és nem nyugszanak addig, amíg a tettest vagy a tetteseket el nem fogják.

Kedden Angela Merkel német kancellár azt mondta: terrortámadás történhetett.    A német államügyészség szerint e rre utal az egyértelmű párhuzam a nizzai terrortámadással, és a helyszínválasztás, az adventi vásár is. Zavaró volt azonban, hogy  a cselekményt addig még egyik terrorszervezet sem vállalta magára és nem tettek közzé ilyenkor szokásos "beismerő videót" se. 

Az Iszlám Állam mostani nyilatkozatában nincs semmilyen személyes információ a merénylet amúgy szökésben lévő elkövetőjéről.  Az utóbbi idők terrortámadásainál már nem mindig volt intézményes vagy személyes kapcsolat a terrorszervezet és a merénylők között.    A tettesek otthon a számítógép előtt ülve, az ISIS videóinak hatására radikalizálódhatnak, és egyedül vagy segítőkkel együtt tervezhetik meg akcióikat. Az ISIS így sok esetben csak ösztönözte az arra fogékonyakat a terrortámadásokra.  Fel is szólította híveit, hogy elszigetelt sejtekként hajtsanak végre akciókat a világban az ISIS-t támadó nemzetközi koalíció állampolgárai ellen.

Az ISIS nem sokkal azután vállalta magára a terrorcselekményt, hogy a  hétfőn este őrizetbe vett pakisztáni férfiról kiderült:  bizonyíthatóan nincs köze sem a támadáshoz , sem a kamionhoz. 

A tettes tehát szabadlábon lehet, és nagy valószínűséggel fegyvere is van. Berlinben már kedden délelőtt megerősítették a rendőri jelenlétet. Golyóálló mellénnyel és géppisztollyal felszerelt rendőrök járőrőznek az utcákon. 

Rovatok