Index Vakbarát Hírportál

Merkel kampányába is belehajtott a kamion

2016. december 20., kedd 19:52

Politikai szempontból is nagyon rosszkor jött Angela Merkelnek a berlini karácsonyi vásáron történt kamionos támadás. Németországban szeptemberben tartják a parlamenti választásokat, amelynek középpontjában a menekültpolitika áll. Ha Merkel nem keményít be jobban, akár el is veszítheti a posztját. És vártnál is jobban megerősödhet a bevándorlásellenes AfD párt, amely már most Merkel áldozatainak nevezi a vásáron meghalt embereket. Hogy hat a német politikára a merénylet?

Dr. Merkel asszony! A terror Németországba is megérkezett. A határaink megnyitása volt a halálos lövés. Ön és kormányának minden politikusa a felelős.

Kedd délelőtt sokáig ez a komment kapta a legtöbb lájkot Angela Merkel hivatalos Facebook-oldalán a kamionos támadás miatt kihelyezett fekete háttérkép alatt. Egyetlen kommentből természetesen nem lehet, nem szabad következtetést levonni a német közhangulatról. 

Ez a megjegyzés azonban, amelyhez hasonlót többet is találunk az oldalon, előrevetíti, hogy a németeket igencsak felkavarta a berlini karácsonyi vásárba belehajtó kamion, és Merkel számára komoly feladat lesz meggyőznie a német szavazókat az eddigi - engedékenyebb - menekültpolitikája helyességéről.

Politikai szempontból ugyanis nem mellékes, hogy a tragikus kamionos támadás akkor történt, amikor Németország választásra, Angela Merkel pedig negyedik kancellári ciklusára készül. A választást szeptemberben tartják, kilenc hónap alatt persze rengeteg dolog történhet még. De nyugodtan kijelenthető, hogy a kampány középponti témája minden bizonnyal a migráció lesz. Pontosabban marad, hiszen már most is ez a fő téma.

Merkel áldozatai?

A kamionos támadást a kötelező részvétnyilvánítások mellett mindenki a saját politikája alapján igyekszik értelmezni Németországban. Nem meglepő, hogy a bevándorlásellenes, szélsőjobbos AfD, amelynek egyik képviselője már hétfő este keményen nekiment a kancellárnak.

Marcus Pretzell, az AfD EP-képviselője néhány perccel a támadásról szóló hírek megjelenése után azt kérdezte Twitteren, hogy "mikor vág végre vissza a német jogállam", a téren elhunytakat pedig Merkel áldozatainak nevezte.

A szándékos retorikai túlzás jól jelzi, hogy a bevándorlásellenes párt igyekszik a következő időszakban Merkelre tolni a felelősséget, és így próbálja majd megnyerni a keményebb szabályozást sürgető német szavazókat.

Az AfD-nek eddig nagyon is bejött ez a stratégia. Az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt 2013-ban alakult, és három év alatt sikeres protesztpárttá vált. Bár programjában hazafias, modern konzervatív pártként határozza meg magát, a sikerét a migránsellenes, olykor szélsőjobbos szólamoknak köszönheti. Programjának központi eleme az ország védelme az illegális bevándorlók ellen, az iszlamizálódás elutasítása, a politikai korrektség elvetése, és emellé oroszbarát és nyugatellenes szólamok társulnak. 

Az idei tartományi választások eredményei alapján egyre több németnek tetszik ez a politika. Szeptemberben a hagyományosan baloldali Berlinben is két számjegyű eredményt (14,2 százalék) ért el. Szász-Anhaltban és Mecklenburg-Elő-Pomerániában pedig a 20 százalék fölötti eredményükkel a második legerősebb párttá váltak. Az Afd 2017-ben szinte biztosan bejut a Bundestagba is, és akkor ott is két számjegyű eredményt érhet el.

Merkel ígéri, megtalálja az erőt

Merkel a kamionos támadás után fél napig nem szólalt meg. Kedd délelőtt tartott sajtótájékoztatót, ahol arról beszélt, hogy valószínűleg terrortámadás történt. Konkrét politikai lépést viszont nem jelentett be, a politikai támadásokra nem reagált, csak annyit mondott:  "nem tudunk és nem akarunk együtt élni ezzel a helyzettel, azzal, hogy egy karácsonyi piacon békésen sétáló polgárok ellen intézzenek támadást, és a biztonságukat veszélyeztessék, mondta Merkel.

Megtaláljuk az erőt, hogy szabadon, együtt és nyitottan éljük tovább életünket.

A pártjából, pártcsaládjából megszólaló képviselők közben azt bizonygatják, hogy a német állami mennyit költött és tett az elmúlt időszakban a terrorizmus elleni harcért. Ráadásul szerintük nem szabad messzemenő következtetéseket levonni a támadásból, amelynek hátteréről egyelőre keveset tudni.

"Mindenkinek meg kell őrizni a hidegvérét" - mondta Staphan Mayer a CSU-frakció szóvivője, aki szerint még az sem derült ki, mennyire volt szervezett a támadás. Kérdés persze, ezek a mondatok mennyire nyugtatják meg a német választókat. Lehet, szükség lesz az olyan keményebb hangra, mint amelyet a CDU-s Klaus Bouillon, Saar-vidék belügyminisztere ütött meg, ő ugyanis a Bild szerint azt nyilatkozta:

Meg kell állapítanunk, hogy Németország háborúban áll, még akkor is, ha egyesek ez nem látják, mert csak a jót szeretnék látni.

Merkel a legkeményebb kampányra számít

Az AfD által okozott fenyegetéssel Merkel is pontosan tisztában van. A kancellár a pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) decemberi kongresszusán erre utalt, amikor kijelentette: "Németország újraegyesítése óta a legkeményebb választási kampányban kell helytállnia a CDU-nak 2017-ben".

Merkel egész pontosan arra célzott, hogy a CDU-nak úgy kell küzdenie a baloldal győzelme ellen, hogy folyamatosan támadják jobbról. Arról szó sincs, hogy az AfD választást nyerhetne, viszont a CDU gyengülésével párhuzamosan jelentősen megerősödhet. Így Merkel akár el is veszítheti a kancellári tisztséget.

Merkel persze nem nézi tétlenül az AfD erősödését. Már a CDU kongresszusán is a korábbi barátságos menekültpolitikáját, a Willkommenskulturt felülíró bejelentéseket tett. A kancellár azt mondta:

meg kell állítani az illegális migrációt, és a hazájuk térségében kell segíteni a menekülteknek.

Merkel tovább beszélt arról, hogy távozniuk kell az elutasított menedékkérőknek, tiltani kell a burka viselését, és nem szabad tűrni, hogy bárki is a német jog fölé helyezze a saríát, az iszlám jogrendet. 

Ez a néhány kijelentés jelentős elmozdulás a korábbi merkeli állásponthoz képest. Nem biztos azonban, hogy ennyi elég lesz a kampányban. A kamionos támadás, pláne ha további merényletek követik, arra késztetheti Merkelt, hogy erőteljesebb üzeneteket küldjön és keményebb intézkedéseket vezessen be a migráció megállításáért. A tét: a saját, a CDU és persze egész Németország jövője.

Cover-fotó: Hannibal Hanschke/Reuters

Rovatok