Index Vakbarát Hírportál

Pakisztáni menekültet fogtak el a kamionos támadás után

2016. december 20., kedd 08:55 | aznap frissítve

A hétfő esti, eddig 12 halálos áldozatot követelő berlini kamionos támadás után hajnalban német kommandósok nyomultak be az egykori tempelhofi repülőtér egyik hangárjában működő menekültszállásra.  Sajtóinformációk szerint ide volt bejelentve az a férfi, aki a gyanú szerint a kamiont szándékosan a tömegbe vezette.

FRISSÍTÉS: December 20-án délután a berlini rendőrség vezetője is elismerte, hogy a pakisztáni férfinak nagy valószínűséggel nincs köze a kamionos támadáshoz.

Az elfogott férfi pakisztáni állampolgárságú, erősítette meg Thomas de Maizière német belügyminiszter a média értesüléseit. 2015. december 31-én regisztrálták Németországban. A menedékjogi eljárása még nem zárult le, miután a férfi több személyes beszélgetésen sem jelent meg. 

Az üzemen kívül álló repülőtéren van Berlin legnagyobb menekültszállása, ahol több mint 2 ezer embert helyeztek el.  A hajnali 3 órakor kezdődő akcióban 250 rendőr vett részt, de miután a hangulat nyugodt volt, az egységek egy részét vissza is vonták. A rendőrök nem vettek őrizetbe senkit, csak négy, 20 év körüli fiatalt hallgattak ki a 6-os számú hangárban, írja a Die Welt. Az akció reggel 8-ra be is fejeződött.  

Conan O'Brian, amerikai showman nemrég járt ebben a menekülttáborban. Az erről készült film december 16-án került fel a Youtube-ra. 

A Welt információi szerint a 23 éves, pakisztáni Naved. B. A férfi 1993 január elsején született. (A január elsejei születési idő mindenesetre kicsit gyanús, korábban több hamis útlevélben is ezt a születési időt adták meg). Nagyon elképzelhető, hogy a férfi valódi személyazonossága nem is deríthető ki, ahogy erre már korábban volt példa. A Frankfurter Allgemeine Zeitung is azt írja, hogy  a férfi több identitást használhatott.

A balkáni útvonalon keresztül érkezett és Passaunál lépett be az országba. Ebben az időben már állt a magyar határkerítés, így ha valóban ebben az időben érkezett, feltehetően nem Magyarországon keresztül jutott el Németországig. Idén február 11-én került Berlinbe, és az egykori tempelhofi repülőtéren kialakított menekültszálláson élt.

A férfi kisebb bűncselekmények miatt a rendőrség látókörébe került, de iszlamistaként nem tartották nyilván. Egy férfi, aki a menekülttáborból ismerte Naved B-t, azt mondta, hogy „csak egy átlagos ember volt.

Hétfőn egy kamion hajtott szándékosan, közel 60 kilométer/órás sebességgel a Berlin nyugati központjában lévő egyik karácsonyi vásárba. 12 ember meghalt, 48 ember megsebesült, 18-an súlyosan.

A lengyel rendszámú kamionban ketten voltak. A lengyel sofőrt lőtt sebekkel találták meg a fülkében, ő a helyszínen meghalt, a támadás elkövetője lőhette le az akció előtt, erősítette meg Karl-Heinz Schröter, brandenburgi tartományi belügyminiszter.

A kamionos támadó megpróbált elmenekülni. Kiugrott a vezetőfülkéből és futásnak eredt. Egy szemtanú a távolból követte, és közben telefonján tájékoztatta a rendőrséget. Egy parknál fogták el. A német DPA hírügynökség szerint a férfi tagadja, hogy ő követte volna el a támadást.    

A Breitscheidplatzon lévő adventi vásárban több magyar és lengyel árus is dolgozott. Magyar áldozatról nem tudni.  A vásáron üzemelő magyar lángosos és kürtős kalácsos bódéja nem azon a részen volt, ahol a teherautó a tömegbe hajtott. A berlini magyar nagykövetség ügyeleti telefonszámán hárman jelezték, hogy nem találják rokonukat. 

Rovatok