Index Vakbarát Hírportál

Nem tud magyar áldozatról, újabb sérültről a külügy

2016. december 21., szerda 15:31

A hivatalos tájékoztatás és a nem hivatalos információk alapján sem tudni magyar áldozatról, illetve az egy könnyebb sérülten kívül további sérültről, jelentette be Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke, aki a hétfő esti berlini terrortámadással kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót.

Szerdán két brit bulvárlap, a Daily Mail és az Express írta azt forrás megnevezése nélkül egy feltételezett olasz áldozatról szóló cikkében, hogy a 12 halott között hat német és három magyar is van. Erre vonatkozó kérdéseinkkel megkerestük a magyar külügyet, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a berlini nagykövetség délelőtt hivatalos jegyzékben kért tájékoztatást.

Menczer a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy német részről nem nevezhető gyorsnak a hivatalos tájékoztatás, ezért is fordult a berlini magyar nagykövetség hivatalos jegyzékben a német külügyminisztériumhoz. Erre megkapták az írásos választ, amiben megismételték, hogy a 12 áldozat közül csak 6-ot azonosítottak, ők német állampolgárok voltak. A 18 súlyos sérült közül 15-öt már azonosítottak. A német külügy azt ígérte, hogy

ha külföldi áldozatot vagy sérültet azonosítanak, akkor azonnal érintik az adott ország nagykövetségét.

Menczer elmondta, szóbeli, nem hivatalos információk alapján úgy tudják, hogy a németek ugyan még nem azonosítottak ugyan minden áldozatot, de már több mint hat ember személyazonosságát ismerik. Viszont ezek alapján az információk alapján sincs köztük magyar állampolgár, és nincs semmilyen erre utaló jel sem. A sérültek esetében ugyanez a helyzet.

Korábban azt lehetett tudni, hogy a berlini magyar nagykövetség ügyeleti telefonszámán hárman jelezték, hogy nem találják rokonukat. Kovács Zoltán kormányszóvivő akkor azt mondta, bár hivatalos értesítést a német szervektől egyelőre nem kaptak, úgy tudják, hogy három feltételezett magyar érintettje volt a támadásnak. „Ebből kettőről nagy valószínűséggel bebizonyosodott, hogy nem voltak érintettek. Egy harmadik érintettről pedig azt tudjuk, hogy már reggel elhagyta a kórházat, könnyebben sérült" – közölte. A könnyebben sérült nő azóta már nyilatkozott is a Blikknek. „Mindenhol szétdőlt faházakat láttam és sérülteket, akik a földön fekve jajgattak" – mondta.

A berlini terrortámadás helyszínén volt többek között egy magyar lángosos és egy kürtőskalácsos is, nekik azonban nem esett bajuk, a bódéjuk nem azon a részen volt, ahol a kamion a tömegbe hajtott.

Az Iszlám Állam által magára vállalt támadásnak legalább 12 halottja van, és közel ötvenen sérültek meg. 24-en már elhagyták a kórházat, 14 embert életveszélyes állapotban kezelnek. A 12 áldozatról kedden annyit lehetett tudni, hogy hat német állampolgárt már azonosítottak, egyikük pedig a kamion eredeti, lengyel sofőrje lehetett, akin vágások voltak, a fülkében lőhette le a támadó. Egy sérüléseivel kórházban kezelt izraeli férfi felesége és egy fiatal olasz nő is eltűnt, rokonaik attól tartanak, hogy ők is az áldozatok között lehetnek.

Kiderült, hogy eredetileg rossz embert vettek őrizetbe a berlini rendőrök, a valódi elkövető még szabadlábon van, és fegyvere is lehet. A Spiegel szerdán azt írta, hogy egy tunéziai férfit keresnek a rendőrök, mert a kamionban találtak egy igazolványt a sofőrülés alatt. A DNS-nyomok alapján kórházakban is keresték a férfit, akinek azóta az igazolványban lévő fényképét is közreadták. A legfrissebb híreket itt követheti a berlini támadásról>>>

Rovatok