Index Vakbarát Hírportál

Azonosították a berlini támadás összes áldozatát

2016. december 23., péntek 17:54 | aznap frissítve

Azonosították a berlini karácsonyi vásáron történt terrortámadás összes áldozatát. A német hatóságok szerint hat nő és hat férfi halt meg a kamionos merényletben, köztük négy külföldi, egy cseh, egy lengyel, egy olasz és egy izraeli állampolgár.

A korábbi hírekkel ellentétben tehát nincs magyar a halottak között. A legfrissebb adatok szerint a támadásban 53 ember sérült meg, közülük 14-en továbbra is súlyos állapotban vannak.

A német munkaügyi és szociális miniszter, a szociáldemokrata Andrea Nahles közölte, hogy az áldozatok hozzátartozóit kárpótolni tervezik, és minden támogatást megadnak nekik, amit tudnak. A német törvények szerint egyébként nem járna automatikusan kártérítés az áldozatok családjainak. 

A merénylőt a nap folyamán Olaszországban agyonlőtték, de még mindig számos kérdés nyitott az ügyben. Így például a német hatóságok vizsgálják, hogy volt-e segítsége a tunéziai származású terroristának, aki egy pénteken közzétett videofelvétel szerint hűséget fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek.

Jó pár kérdést felvetett a német rendőrség teljesítménye a merénylet utáni nyomozás során.

Pénteken kiderült például, hogy korábban már megtalálták a berlini elkövetőjének mobiltelefonját is. A mobilt a támadáshoz felhasznált kamionban találták meg még kedden, ahogy az elkövető, Anis Amri pénztárcáját is aznap sikerült kiszedniük kiszedniük a vezetőfülkéből – értesült hatósági forrásokból a Der Spiegel.

Hogy miért csak jó néhány órával a terrorcselekmény után találták meg a kamionban a merénylő személyes tárgyait, arra a rendőrök azt mondták, hogy a helyszínelésnél "az alaposságot fontosabbnak tartották, mint a gyorsaságot".

Megtalálták egyébként a kamion lengyel sofőrjének mobiltelefonját is, ezt szemtanúk szedték össze a terrorcselekmény közelében. A telefonokat még vizsgálják a rendőrök. 

Az is kiderült, hogy az először őrizetbe vett gyanúsítottat, egy pakisztáni menedékkérőt meglehetősen furcsa körülmények között fogtak el a tett színhelyétől nagyjából 1,8 kilométerre. A férfi a Die Weltnek azt állította, nagyon sietett, nem akarta lekésni a metrót, ezért átfutott az úton az autók között, ezért fogták el.

Német sajtóhírek szerint a berlini hatóságok be akarnak tiltani egy muszlim vallási alapítványt a terrorcselekménnyel kapcsolatban. A német főváros Fussilet 33 nevű mecsetét üzemeltető szervezet a vádak szerint kapcsolatban állhat az Iszlám Állammal, sőt médiaértesülések szerint a berlini ISIS-szimpatizánsok találkozóhelyének számít, ahol fiatalok radikalizálására törekednek.

A mecset azért került a hatóságok célkeresztjébe, mert ide járt a karácsonyi vásár elleni merényletet elkövető Anis Amri is. A mecsetnél korábban már akcióztak a rendőrök.

A merénylet miatt az ünnepek alatt a rendőrség erősíti az utcai jelenlétét Németországban. A hatóságok minden repülőtéren, pályaudvaron és a határátkelők 30 kilométeres körzetében nagy erőkkel lesznek kint, Berlinben páncélosok védik majd a tömegrendezvényeket.

Máshol is hoztak hasonló intézkedéseket, Rómában például kitiltották a teherautókat a városból az ünnepnapokon, így december 24. és 26. között egy kamion sem hajthat be a belvárosba.

Rovatok