Index Vakbarát Hírportál

Izrael és Trump kéz a kézben gyalázza az ENSZ-t és Obamát

2016. december 25., vasárnap 11:20 | aznap frissítve

Ahogy várható volt, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Donald Trump megválasztott amerikai elnök is nekiment az ENSZ-nek és Barack Obamának, amiért a világszervezet Biztonsági Tanácsa amerikai tartózkodás mellett keményen elutasította a Ciszjordániában folyó izraeli telepépítéseket, és azok felfüggesztésére kötelezte az országot.

Netanjahu, akinek eddig is rossz volt a viszonya az Obama-kormánnyal, azt mondta, hogy az amerikai elnök "szégyenletesen hátba támadta" országát, és ezzel nemhogy nem hozta közelebb a békét, hanem pont hogy nehezebbé tette azt. És persze közölte azt is, hogy esze ágában nincs betartani a határozatot.

Izrael emellett karácsony napján 10 ország nagykövetét hívatta be a külügybe egy erőteljes fejmosásra a történtek miatt. Ami a BBC szerint amúgy egy szokatlan lépés, és jelzi, hogy Izrael mennyire komolyan felhúzta magát a dolgon.

A határozat egész pontosan azt mondta ki, hogy a ciszjordániai telepépítések sértik a nemzetközi jogot, és jelentős akadályt jelentenek az úgynevezett két ország-megoldás létrehozásában. Ez utóbbi azt az elképzelést jelenti, hogy Izrael mellett létrejöhessen egy rendes, független palesztin állam.

A Biztonsági Tanácsban egyébként 14 ország szavazta meg a határozatot, azt nem tudni, tehát még nem mindenkit ért el az izraeli harag. Viszont Új-Zélandról és Szenegálból visszahívták a nagykövetüket a történtek miatt (ez a két ország részt vett a határozattervezet felterjesztésében). 

Netanjahuhoz nagyon hasonlóan fogalmazott az erősen Izrael-barát Trump is Twitteren, aki szerint az ENSZ BT-határozat "nagy veszteség Izrael számára, és sokkal nehezebbé fogja tenni a béketárgyalásokat". 

Nagy kár, de ennek ellenére is elintézzük (a békét)!

– írta Trump a Twitter-csúcsdiplomácia legújabb fejezetében. Nem sokkal később pedig mindezt megerősítendő boldog Hanukát kívánt a mikroblogján.

Happy #Hanukkah pic.twitter.com/UvZwtykV1E

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 24, 2016

Trump tweetjei kapcsán már el is indult a találgatás, hogy vajon mi lesz az ENSZ-szel hatalomra jutása után, meg fogja-e próbálni szétverni az amúgy sem valami hatékony világszervezetet. De izraeli részről is felmerült, hogy ezek után soha egy fillért nem adnak majd az ENSZ-nek.

Hasonló történt nemrég az ENSZ kulturális szakosított szervével, az UNESCO-val, amely miután felvette a Palesztin Hatóságot, és ezzel kvázi elismerte a palesztin államiságot, amerikai és izraeli össztűzbe került, és elvesztette költségvetése nagy részét.

Rovatok