Index Vakbarát Hírportál

Izrael akkor is tovább építi a telepeket a palesztin területeken

2016. december 27., kedd 10:23

Izrael "nem fordítja oda a másik orcáját is" és több ezer lakással bővíti a telepeketKelet-Jeruzsálemben - ezt jelentette be az izraeli kormány az ENSZ határozatása reagálva. Az ENSZ biztonsági tanácsa még karácsony előtt határozatban illegálisnak ítélte a "megszállt palesztin terülteken" épített izraeli telepeket és megtiltotta azok továbbiépítését.

Az ügyből azóta jókora politikai botrány lett, főleg, hogy az Iraelt hagyományosan mindig megvédő Egyesült Államok, bár nm szavazta meg a határozatot, nem éllt vétó jogával a szavazásnál pedig tatózkodott, így lehetővé tette a határozat elfogadását. Azóta mind a 14 igennel szavazó BT tagállam izraeli nagykövetét bekérették a külügyminisztériumba, magyarázatot követelve.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök már akkor azt mondta, hogy Izraelnek esze ágában sincs betartani a határozatot, karácsony másnapján pedig Jeruzsálem város önkormányzata jelentette be, hogy engedélyt fog adni még 600 lakóépület, vagyis 5600 lakás felépítésére a főleg palesztinok lakta Kelet-Jeruzsálemben. 

Izraeli Egyesült Államokba delegált nagykövete pedig kedden arról beszélt, titkosszolgálati bizonyítékaik vannak arról, hogy az  Obama-kormány szervezte  a háttérben az ENSZ-határozatot, ezeket a bizonyítékokat pedig át fogják adni a következő amerikai elnöknek, Donald Trumpnak, aki Netanjahuval versengve szidta Obamát a határozat miatt.

Rovatok