Index Vakbarát Hírportál

Hazaértek az USA-ból kiutasított orosz diplomaták

2017. január 2., hétfő 15:54

Helyi idő szerint hétfő reggel érkezett meg Moszkvába a családjával az a 35 orosz diplomata, akiket korábban Barack Obama amerikai elnök rendelete értelmében kiutasítottak az Egyesült Államokból - jelentették orosz hírügynökségek.

Obama-elnök példátlan döntése az amerikai kormány szerint válasz volt az oroszok amerikai diplomatákkal szembeni fellépéseire, a hatósági vegzálásokra, rendőrségi zaklatásokra továbbá az amerikai választásba való titkosszolgálati beavatkozásra. A kitiltás a washingtoni és San Franciscó-i orosz külképviselet dolgozóira, valamint családtagjaikra, összesen 96 emberre vonatkozott, akiknek 72 órán belül kellett elhagyniuk az országot. 

Bár az orosz külügyminisztérium válaszlépésként ugyanennyi Oroszországban dolgozó amerikai diplomata kiutasítására tett javaslatot Putyinnak, az orosz elnök azonban úgy döntött, hogy senkit sem utasít ki megtorlásul az amerikai intézkedés miatt. Putyin egyúttal meghívta az Oroszországba akkreditált amerikai diplomaták összes gyermekét a Kremlben rendezendő újévi és (ortodox) karácsonyi ünnepségre.

Azért annyi retorzió volt orosz részről is, hogy a kormány az amerikai lépésre reagálva még csütörtökön elrendelték a moszkvai angol-amerikai iskola bezárását. Az iskola mellett az amerikai követség sem használhatja többé a Moszkva-környéki dácsáját.

   

Rovatok