Index Vakbarát Hírportál

Azonosították az isztambuli támadót

2017. január 4., szerda 08:40 | aznap frissítve

A török hatóságok azonosították azt a személyt, aki 39 embert megölt szilveszter éjjelén egy isztambuli szórakozóhelyen - közölte a török külügyminiszter alapján az Independent. A támadó nevét egyelőre nem árulták el.

A merénylő szökésben van, a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik.

Kedd reggel elfogtak egy kirgiz férfit, aki kinézetre hasonlított a támadóra, de őt egy óra múlva elengedték.

A merénylőről egy szelfivideó terjedt el, ez alapján keresték a feltételezett támadót.

‘Video selfie’ of #Istanbul attack suspect circulates in media https://t.co/I0HsC3F2V2 pic.twitter.com/K9qy2jrUuP

— RT (@RT_com) 2017. január 3.

Az ügyben már összesen húsz embert tartóztattak le. 

Szerdán a nyugat-törökországi Izmirben újabb öt embert vettek őrizetbe, akik gyaníthatóan kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal, és közük lehet az isztambuli merénylethez.

Tudhatta előre, hogy gyenge rendőri biztosításra számíthat

Az MTI török tudósítója újabb részletekről számolt be, amik szerint a terrorista előre tudhatta, hogy a bejáratnál csak egy rendőr áll majd - akit egy civillel együtt azonnal agyonlőtt -, hogy a szórakozóhely megannyi biztonsági őre fegyvertelen, és azt is, hogy a 7 percig tartó lövöldözés után a rendőrség még nem fog odaérni, így a kijáratnál nem kell rendőrökre számítania.

A taxiban hagyta a mobilját

A Reina klubhoz érkezve, majd onnan távozva összesen 8 taxival utazott. A hatóságok a rendszámok alapján mindegyik járművet megtalálták, és sofőrjeiket kihallgatták. A támadó abban a taxiban hagyta a mobiltelefonját, amivel a helyszín közelébe hajtatott. Ennek a készüléknek köszönhetően sikerült őt azonosítani, és erről a telefonról került elő a fenti, 45 másodperces videofelvétel is, amit az elkövető önmagáról készített a Taksim téren. A tömeggyilkos a mészárlás után Zincirlikuyu városrészig követhető a kamerákon, ahol végül nyoma veszett.

A merénylő az Iszlám Állam Horasani fedőnevű tagja, aki sebesültnek tettetve magát menekült el a tett helyszínéről. Az MTI úgy tudja, hogy a merénylet éjszakáján egy helyett négy rendőrnek kellett volna a szórakozóhely bejáratánál tartózkodnia.

Meghosszabbították a rendkívüli állapotot

Szerdán egyébként a szilveszteri isztambuli merénylet nyomán újabb három hónappal meghosszabbították szerdán a július 15-i puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapotot Törökországban. Recep Tayyip Erdogan  államfő szerint a szilveszteri merénylet célja az volt: egymás ellen fordítsák a törököket és mélyítsék az országban meglévő törésvonalakat.

"Ki akartak minket zökkenteni az egyensúlyunkból, egymás ellen akartak minket fordítani" - mondta Erdogan.

Rovatok