Index Vakbarát Hírportál

Putyin kivonja erőit Szíriából

2017. január 6., péntek 10:35

Elnöki utasításra az orosz védelmi minisztérium megkezdte a szíriai orosz katonai kontingens csökkentését - jelentette az MTI.  A konfliktusövezetet elsőként az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó cirkáló vezette hajókötelék hagyja el.

December 30-a óta Szíria egész területén elvilegfegyverszünet van érvényben, de ez nem vonatkozik az Iszlám Államra és az Dzsabhat Fatah as-Sám-ra (korábbi nevén an-Núszra Front), illetve a velük szövetséges milíciákra. Ez a kikötés a szíriai helyzetben azt eredményezi, hogy több fronton is kemény harcok dúlnak - például a Damaszkusz környéki hegyvidéken, ahol a kormányerők a Hezbollah síita milícia (több nyugati ország szerint terrorszervezet) segítségével próbálják megszerezni a főváros vízellátását biztosító források és vezetékek feletti ellenőrzést.

A fegyverszünethez hasonlóan az "orosz csapatkivonás" is a szíriai polgárháború egyik gyakran visszatérő, de valójában soha meg nem valósuló frázisa. Putyin már márciusban is deklarálta, hogy "az orosz csapatok elérték a stratégiai céljaikat", ezért megkezdődhet a kontingens nagyobb részének kivonása. A valóságban azonban az orosz beavatkozás intenzitása nem csökkent.

Rovatok